Na hlavný obsah

Na mieste Bytčianskeho kaštieľa stál kedysi stredoveký hrad

Archeologická lokalita je veľmi bohatá na nálezy.

Na mieste Bytčianskeho kaštieľa stál kedysi stredoveký hrad
Na snímke archeologička Zuzana Staneková ukazuje múry stredovekého hradu, ktorý stál na mieste Bytčianskeho kaštieľa. Foto: RTVS

Na mieste dnešného Bytčianskeho kaštieľa stál v stredoveku hrad. Potvrdil to archeologický výskum v historickom objekte v centre Bytče.

Keď archeológovia začali kopať na nádvorí kaštieľa, veľmi rýchlo naďabili na mohutné múry hradu, ktorý tu stál ešte pred tým, ako si dal František Turzo postaviť svoje nové sídlo inšpirované talianskym castellom.

Štvorkrídlový objekt kaštieľa s arkádovým nádvorím, šesťposchodovou vežou a s mohutnými kruhovými baštami je dnes sídlom štátneho archívu. Majiteľom paláca je ministerstvo vnútra, ktoré rozbehlo jeho obnovu. Téme sa venoval redaktor Rádia Regina Stred Branislav Koscelník.

Archeológovia ostali prekvapení

Pomerne náročnému procesu prípravy projektu predchádzajú viaceré výskumy. Riaditeľ Považského múzea v Žiline Michal Jurecký tvrdí, že hoci sa očakávalo, že archeológovia budú úspešní, ich končiaca dva a pol mesačná misia v Bytči priniesla prekvapujúce výsledky.

„Z historických prameňov vieme, že kaštieľ stojí na pôvodnom hrade. Predpoklad, že sa tu niečo objaví bol veľmi veľký a naplnil sa hneď od prvých výkopov, kedy sa ukázali murivá. V tom objeme a v tej pozícii v akej sú, ide v istom zmysle o prekvapenie aj keď trochu očakávané,“ povedal Jurecký pre Rádio Regina Stred.

Na konci júla začal kopať v Bytčianskom kaštieli tím archeológov, ktorý viedla Zuzana Staneková. Potvrdila, že postupne otvorili sedem sond. Štyri na nádvorí kaštieľa a tri za jeho múrmi.

„Podarilo sa nám nájsť jedno relatívne mohutné murivo, na ktoré sa napája ďalší múr. Rozsah starého hradu v tejto fáze výskumu nevieme odhadnúť. Vieme len, že sú tu murivá, ktoré nesúvisia so súčasne stojacim objektom, postaveným v roku 1574,“ vysvetlila.

Hrad pravdepodobne vyhorel

Aktuálne nálezy dokladajú, že predchodca dnešného kaštieľa pravdepodobne ľahol popolom. „V písomných správach sa spomína, že keď Turzo tento objekt získal, tak bol značne zdemolovaný, pretože tu prebiehalo niekoľko vojenských akcií a hrad vyhorel,“ vysvetľuje Staneková.

Na nádvorí kaštieľa sa nám podarilo zistiť mohutnú požiarovú vrstvu a potvrdiť zánik požiarom, pretože tie vrstvy sú skutočne mohutné a nachádzajú sa na celom nádvorí,“ doplnila.

Archeológovia našli pri skúmaní historického objektu cenné stredoveké kachlice. Z novšieho obdobia našli súčasti jedálenského príboru, mince, dokonca aj lekárnické fľaštičky, fajky a množstvo keramiky.

„Každý deň sme vynášali štyri – päť vedier keramiky. Množstvo tej keramiky sa bude dať zrekonštruovať. V Považskom múzeu bude konzervátorka intenzívne pracovať na tom, aby sme tú keramiku dali dohromady a mohli vidieť jej škálu, ktorú budeme vedieť vyhodnotiť,“ povedala vedúca tímu archeológov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny