Na hlavný obsah

Na ostrove Wight objavili dva nové druhy dinosaura

Vedci sa domnievajú, že žili neďaleko brehov a lovili vo vode i na súši.

Paleontológovia potvrdili nález dvoch nových druhov dinosaura. Kostry objavili zberatelia skamenelín na pláži na juhoanglickom ostrove Wight, informoval denník The Guardian.

Jeden z predátorov, ktorý žil pred 125 miliónmi rokov, dosahoval dĺžku deväť metrov, mal silné pazúry, obrovskú lebku pokrytú rohmi a dlhé zuby podobné krokodílom. Hrozivý tvor trávil väčšinu času v nivách na brehoch riek, kde číhal na ryby.

Podľa vedcov tento objav spolu s kostrou ďalšieho druhu, ktorú našli na mieste, ukazuje, ako sa čeľaď spinosauridov počas niekoľkých desiatok rokov vyvinula zo suchozemských na polovodných predátorov. Spinosauridi patria medzi mäsožravé teropodné dinosaury.

„Pre svet dinosaurov je to naozaj vzrušujúca správa, pretože ide o jedny z najcharizmatickejších a najzáhadnejších predátorov,“ povedal Neil Gostling zo Southamptonskej univerzity, ktorý dohliadal na objav. Nové nálezy podľa neho tiež potvrdili status ostrova Wight ako najlepšieho miesta v Európe pre hľadanie kostier dinosaurov.

Prvý exemplár dostal latinský názov Ceratosuchops inferodios, čo sa dá podľa The Guardian preložiť ako „pekelná rohatá volavka s krokodíľou tvárou“. Druhý dinosaurus dostal meno Riparovenator milnerae po zosnulej britskej paleontologičke Angele Milnerovej.

Ostrov Wight bol počas obdobia spodnej kriedy dolnou nivou so stredomorským podnebím, vlhkými lesmi a riekami plnými rýb, žralokov a starodávnych krokodílov. Vedci sa domnievajú, že oba dinosaury žili neďaleko brehov a lovili vo vode aj na súši.

Skamenelina dinosaura pomenovaného po veslonohom vtákovi odhalila dlhú tlamu plnú valcovitých zubov, ktoré sa odlišovali od šavlovitého ozubenia. To je bežne u suchozemských mäsožravcov, akým bol slávny Tyrannosaurus rex.

Podľa štúdie publikovanej v časopise Scientific Reports táto anatómia naznačuje, že predátor mohol loviť podobne ako dnešné volavky, ktoré stoja nehybne nad vodou a svoj zobák ponoria len čo zbadajú korisť.

„Skutočnosť, že majú tieto krokodílie zuby, ktoré sú dobré pre chytanie klzkých rýb, naznačuje, že stáli vo vode a používali na lov čeľuste,“ vysvetlil Gostling. Ďalšou možnosťou je, že predátori čakali na korisť čiastočne ponorení ako krokodíly alebo ju chytali z vody podobne ako medvede.

Kostru objavili v priebehu rokov dvaja zberatelia kostí – Brian Foster z grófstva Yorkshire a praktický lekár na dôchodku Jeremy Lockwood, ktorý na ostrove žije a robí si doktorát z paleontológie. Nezávisle od seba darovali nájdené kosti miestnemu múzeu, kde budú vystavené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet