Na hlavný obsah

Na poľsko-bieloruskej hranici padli výstrely, Poliaci obviňujú vojakov z Bieloruska

Rezort zahraničia si predvolal bieloruského diplomata.

Na poľsko-bieloruskej hranici padli výstrely, Poliaci obviňujú vojakov z Bieloruska
Na ilustračnej snímke poľsko-bieloruská hranica. Foto: Twitter/Straż Graniczna

Poľské ministerstvo zahraničia si predvolalo bieloruského chargé d’affaires Alaksandra Časnouského, uviedla v piatok (8. 10.) agentúra PAP. Záležitosť podľa nej súvisí so situáciou na poľsko-bieloruských hraniciach, kde neustáva prílev migrantov z tretích krajín, pokúšajúcich sa z Bieloruska prekročiť hranice Európskej únie.

Hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže Anna Michalská oznámila, že bieloruská hliadka vo štvrtok (7. 10.) vypálila výstrely smerom k poľským vojakom, ktorí spolu s pohraničníkmi hranicu strážia. Bielorusi podľa hovorkyne pravdepodobne strieľali slepými nábojmi, každopádne nikomu sa nič nestalo.

Poľsko spolu s Litvou a Lotyšskom obviňujú režim bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, že používa migrantov ako „hybridnú zbraň“ v odvete za sankcie Európskej únie.

PAP pripomenul, že poľskí pohraničníci od augusta zabránili viac ako 10 000 pokusom o prekročenie hraníc a okolo 1 500 migrantov zadržali v hĺbke Poľska. Len v septembri zaznamenali viac ako 7 500 pokusov o prekonanie hranice. Časť krajín EÚ teraz navrhuje, aby mohla byť výstavba zábran na tejto hranici financovaná z únijných peňazí.

Pre migračný tlaku od 2. septembra v 183 obciach v pohraničnom páse platí výnimočný stav, ktorý pôvodne zaviedli na 30 dní, ale neskôr predĺžili o ďalších 60 dní.

Námestník poľského ministra zahraničia Marcin Przydač v utorok (5. 10.) povedal, že poľská diplomacia poslala Minsku ďalšiu nótu s návrhom na vyslanie humanitárneho konvoja pre migrantov na hranicu, ale nasledujúci deň hovorca bieloruskej diplomacie odmietol poľský návrh ako politikárčenie a populistickú rétoriku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet