Na hlavný obsah

Na Slovensku je naplnených 32 percent maximálnej kapacity covidových lôžok

Heger aj Lengvarský vyzývajú k zodpovednosti.

Na Slovensku je naplnených 32 percent maximálnej kapacity covidových lôžok
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Foto: TASR

Na Slovensku je aktuálne naplnených 32 percent lôžok pre pacientov s koronavírusom, pričom existujú regionálne rozdiely v naplnenosti nemocníc. Informoval o tom minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Najviac pacientov s koronavírusom je v Prešovskom, Košickom a Žilinskom kraji. Prešovský kraj má naplnenosť maximálneho počtu lôžok už na 60 percentách, v Žilinskom je to 51 percent a v Košickom 35 percent. Najmenej pacientov leží v Trnavskom, Nitrianskom a Bratislavskom kraji.

„Najviac pozitívne testovaných je v kategórií detskej a v kategórií 35 až 50 rokov,“ informoval Lengvarský.

Rozbehlo sa očkovanie treťou dávkou

Minister uviedol, že v utorok (26. 10.) Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) rozposlalo 100 000 SMS správ ľuďom, ktorí majú nárok na očkovanie treťou dávkou.

„Správy sú posielané v algoritme podľa veku a podľa doby, v ktorej boli občania očkovaní tak, aby sme vedeli nastaviť kapacity. Potom budú, samozrejme, oslovovaní ďalší v tom istom algoritme,“ povedal Lengvarský.

Od 11. októbra do utorka na Slovensku podali 66 304 tretích dávok, v čakárni na tretiu dávku je 8 822 ľudí. Treťou dávkou sa dá zaočkovať na 98 miestach.

Heger: Problém je dodržiavanie pravidiel

V nemocniciach je viac ako 80 percent pacientov nezaočkovaných alebo zaočkovaných iba prvou dávkou, premiér Eduard Heger (OĽANO) preto opätovne vyzval ľudí, aby sa nechali zaočkovať.

Čierne okresy pribúdajú, vo viacerých z nich však chýba len niekoľko desiatok zaočkovaných na to, aby okres prešiel do nižšieho stupňa ohrozenia s menej prísnymi opatreniami.

„Aby sa okres vyhol čiernej farbe Covid automatu, a tým pádom prísnym opatreniam, chcem povzbudiť ľudí nad 50 rokov, aby sa rozhodli pristúpiť k očkovaniu a pomohli svojmu okresu,“ vyzval Heger. Medzi takéto okresy patria napríklad Ružomberok, Skalica, Banská Bystrica či Humenné.

Podľa premiéra je covidový automat dobre nastavený, problém vidí v dodržiavaní jeho pravidiel. „Dodržiavanie pravidiel zlyháva, ale to je na našej osobnej zodpovednosti,“ povedal po rokovaní vlády, na ktorom schválila nové rozdelenie okresov od 1. novembra.

Heger zároveň poprosil občanov, aby boli pred blížiacimi sa sviatkami obzvlášť zodpovední. Lengvarský vyzval, aby ľudia zvážili cestu do čiernych okresov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko