Na hlavný obsah

Najvyšší kontrolný úrad predstavil závery auditu v NDS poslancom hospodárskeho výboru

Väčšina zistení kontrolórov sa týka predošlého vedenia diaľničiarov.

Najvyšší kontrolný úrad predstavil závery auditu v NDS poslancom hospodárskeho výboru
Logo Národnej diaľničnej spoločnosti. Foto: TASR

Obchádzanie nadriadených pri malých nákupoch či veľké pochybenia pri obstarávaní diaľnice D3 Svrčinovec – Skalité. Kontrola v Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) odhalila chýbajúcu či vybielenú dokumentáciu z rokov 2019 a 2020. Išlo o zákazky v hodnote viac ako 420 miliónov eur.

Nové vedenie diaľničiarov, ako aj stopercentný akcionár spoločnosti, ministerstvo dopravy, vysvetľovali dianie vo firme parlamentnému hospodárskemu výboru.

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) predstavil závery svojho auditu poslancom parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti.

„Praktická realizácia verejného obstarávania v minulosti na Národnej diaľničnej spoločnosti nebola dobre nastavená. Zároveň upozorňujeme na nefunkčný vnútorný kontrolný systém. A následkom takéhoto zlého riadenia má potom Slovensko nezrovnalosti a musíme vracať niekoľko desiatok miliónov eur späť do európskeho rozpočtu,“ uviedol podpredseda NKÚ Ľubomír Andrassy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Spomeniem možno jeden taký veľký projekt, ktorý je pomerne verejne známy, a to je stavba diaľnice Svrčinovec – Skalité, druhá etapa. Je to stavba za vyše 200 miliónov eur a vlastne NDS nedokázala NKÚ ani preukázať výšku doteraz vynaložených nákladov,“ povedal predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO).

Podľa výboru sa diaľničiari majú riadiť odporúčaniami NKÚ. Vedenie podniku bude o svojich krokoch pravidelne informovať poslancov.

„Nemám žiadny problém s tým, aby sme sa každé tri mesiace stretli a v podstate predložili účet za našu činnosť,“ povedal predseda predstavenstva NDS Juraj Tlapa.

„Tie zistenia NKÚ sa prakticky v plnej miere týkali predchádzajúcich vedení, aj keď sa môže zo správy zdať, že niektoré obstarávania dobiehali do roku 2020. Už len to, že som vymenil celé nové vedenie a celé predstavenstvo spoločnosti sú kroky, ktoré smerujú k náprave,“ uviedol minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko