Na hlavný obsah

Najvyššia žijúca žena je z Turecka, meria vyše 215 centimetrov

V Guinnessovej knihe rekordov je od roku 2014.

Najvyššia žijúca žena je z Turecka, meria vyše 215 centimetrov
Na snímke najvyššia žijúca žena Rümeysa Gelgiová z Turecka. Foto: guinnessworldrecords.com

Najvyššou žijúcou ženou na svete sa oficiálne stala Turkyňa Rümeysa Gelgiová, ktorá meria 215,16 centimetra. Informovala o tom v stredu (13. 10.) agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Guinnessovej knihy rekordov. Gelgiová bola v knihe rekordov zapísaná už od roku 2014 ako najvyššie žijúca tínedžerka.

Dvadsaťštyriročná Gelgiová, ktorá pochádza zo severotureckého mesta Safranbolu, trpí podľa DPA takzvaným Weaverovým syndrómom. Ten spôsobuje okrem nadmerného rastu aj deformáciu rôznych častí tela. Teraz už sa pohybuje väčšinou na vozíčku alebo pomocou špeciálnej pomôcky na chodenie.

„Každú nevýhodu môžete obrátiť vo vašu výhodu. Akceptujte, kým ste, uvedomte si váš potenciál a robte veci čo najlepšie,“ uviedla Gelgiová.

Najvyšší žijúci muž sveta je rovnako z Turecka, je ním Sultan Kösen (38), ktorý meria 251 centimetrov.

Najvyššou ženou v histórii podľa dostupných záznamov bola Číňanka Čeng Ťin-lien, ktorá merala 246 centimetrov a zomrela v roku 1982 ako sedemnásťročná. Za najvyššieho muža v histórii uznala Guinnessova kniha rekordov Američana Roberta Wadlowa, ktorý meral 272 centimetrov a zomrel v roku 1940, keď mal 22 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet