Na hlavný obsah

Napoly skartované dielo Banksyho vydražili za rekordnú sumu

Pôvodne odhadovali sumu 6 miliónov libier.

Napoly skartované dielo Banksyho vydražili za rekordnú sumu
Na snímke dražba napoly skartovaného diela umelca Banksyho. Foto: SITA/AP

Za 18,5 milióna libier sa vo štvrtok (14. 10.) v Londýne predalo dielo britského streetartového umelca Banksyho, ktoré sa pred tromi rokmi počas aukcie samo z polovice skartovalo. Londýnska aukčná sieň Sotheby’s odhadovala, že cena dosiahne šesť miliónov libier.

Viac ako trojnásobná konečná suma sa stala najvyššou, za ktorú sa kedy predalo Banksyho dielo, napísala agentúra AP.

Obraz, ktorý bol pôvodne známy ako Dievča s balónom, ponúkla Sotheby’s prvýkrát v októbri 2018, keď sa vydražil za viac ako milión libier.

Skartovačka ukrytá v ráme sa spustila vo chvíli, keď anonymný európsky záujemca ponúkol najviac a z polovice plátna tak zostali len zdrapy. Novovzniknuté dielo zobrazujúce dievčatko, ktoré sa naťahuje za balónikom v tvare srdca, dostalo názov Láska je v koši.

Banksy, ktorý starostlivo tají svoju identitu, začal svoju kariéru sprejovaním graffiti na budovy v anglickom Bristole. Teraz je z neho jeden z najznámejších umelcov sveta, za viac ako miliónovú sumu sa predalo niekoľko jeho diel.

Doterajší rekord 16,8 milióna libier si tento rok v marci vyslúžilo graffiti vzdávajúce hold britským pracovníkom v zdravotníctve, ktorých pôvodne nasprejoval na stenu nemocnice.

Dievča s balónom sa tiež prvýkrát objavilo nasprejované na múre, a to vo východnom Londýne v roku 2002. Odvtedy bolo mnohokrát reprodukované a stalo sa jedným z Banksyho najznámejších diel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet