Na hlavný obsah

NATO si je vedomá, že voči Rusku zaujala vopred stratenú pozíciu, tvrdí Lavrov

Ruský šéf diplomacie mieni, že zlepšenie vzťahov je v rukách NATO.

NATO si je vedomá, že voči Rusku zaujala vopred stratenú pozíciu, tvrdí Lavrov
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Reakcie predstaviteľov NATO na rozhodnutie Ruska zastaviť prácu diplomatických misií v Bruseli a Moskve podľa ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova svedčia o tom, že si aliancia je vedomá toho, že zaujala voči Rusku vopred stratenú pozíciu. Podľa agentúry TASS minister dodal, že prvý krok k zlepšeniu vzťahov musí urobiť NATO.

„Myslím si, že v takýchto vyhláseniach a hodnoteniach západných predstaviteľov je cítiť na jednej strane pochopenie toho, že ich pozícia je stratená, a na druhej strane túžba niekoho viniť a nedostatok diplomatickej kultúry,“ vyhlásil šéf ruskej diplomacie podľa agentúry TASS.

Prvý krok na zlepšenie vzťahov musí prísť z NATO, mieni Moskva

Moskva podľa neho vychádza z toho, že prvý krok k zlepšeniu vzťahov musí urobiť Severoatlantická aliancia. „Pretože sme nikdy nezačali zhoršovať naše vzťahy ani s NATO, ani s EÚ, ani so žiadnou inou krajinou na Západe alebo s akoukoľvek inou oblasťou sveta,“ vyhlásil Lavrov.

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova Rusko nebude súčasným stavom vzťahov s NATO trpieť. „Nebudeme tým trpieť, pretože sme s NATO rovnako žiadny dialóg neviedli,“ povedal Peskov. Dodal, že teraz je vlastne „v skutočnosti stav vecí de facto formalizovaný de iure“.

„V skutočnosti neexistovali žiadne vzťahy, žiadny dialóg, naopak NATO deklarovalo svoj zámer všemožne zadržiavať Rusko a podporilo tieto slová konkrétnymi činmi. Taká posledná kvapka bolo vyhostenie našich diplomatov, ktorí pracovali v Bruseli,“ uviedol hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina.

Lavrov v pondelok (18. 10.) oznámil, že Rusko od 1. novembra zastaví prácu svojho zastúpenia pri NATO v Bruseli a to isté bude platiť pre vojenskú misiu NATO v Moskve. Rozhodnutie zdôvodnil ako odvetný krok za zrušenie akreditácie ôsmich pracovníkov ruského zastúpenia u aliancie v Bruseli pred dvoma týždňami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet