Na hlavný obsah

Návrh zákona od Záborskej opäť znepokojil komisárku Rady Európy

Čakacie lehoty na interrupcie podľa nej nemajú význam.

Návrh zákona od Záborskej opäť znepokojil komisárku Rady Európy
Na snímke poslankyňa NRSR Anna Záborská (OĽANO). Foto: TASR

Návrh zákona o pomoci tehotným ženám z dielne poslankyne parlamentu Anny Záborskej (OĽANO) môže obmedziť prístup žien k bezpečnej a legálnej interrupcii a priviesť Slovensko do rozporu s jeho medzinárodnými záväzkami v otázke ľudských práv. Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová to napísala v liste poslancom NR SR.

Ako uviedla v utorok (19. 10.), návrh ju znepokojil, keďže predstavuje obmedzenie už existujúcich práv v oblasti zdravotnej starostlivosti. „Bohužiaľ, toto je už tretíkrát v priebehu troch rokov, keď som povinná vyjadriť svoja vážne obavy,“ napísala.

Dodala, že predstaviteľom parlamentu písala tiež v novembri 2019 a v septembri 2020. Zároveň uvítala, že predošlé, podľa jej názoru problematické návrhy, neschválili.

V súvislosti s navrhovaným predĺžením čakacej lehoty na interrupciu zo 48 na 96 hodín komisárka konštatuje, že tieto lehoty podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) nemajú žiaden medicínsky význam a zároveň podrývajú právo ženy na samostatné rozhodovanie.

„To znamená, že návrh by nielen že neriešil už tak problematickú lehotu 48 hodín, ale záležitosť by ešte skomplikoval,“ uviedla Mijatovičová. Doplnila, že navrhovaný zákaz inzerovania interrupcií by zabránil zdravotníkom poskytovať informácie o bezpečných interrupciách a obmedzil by ich dostupnosť.

„Žiadne z týchto obáv nie sú nové. Okrem mojich pripomienok na tieto otázky v súvislosti so Slovenskom poukázali viaceré ľudskoprávne inštitúcie,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko