Na hlavný obsah

Nemecké ministerstvo hospodárstva dalo zelenú Nord Streamu 2, definitívne slovo má sieťová agentúra

Jej proces certifikácie sa už začal.

Nemecké ministerstvo hospodárstva dalo zelenú Nord Streamu 2, definitívne slovo má sieťová agentúra
Na archívnej snímke zo septembra 2020 značka s nápisom Severný prúd 2 (Nord Stream 2) v nemeckom Lubmine. Foto: TASR/AP

Nemecké ministerstvo hospodárstva v deň abdikácie kabinetu Angely Merkelovej a dočasného poverenia výkonom funkcie, zverejnilo bezpečnostnú analýzu dodávok plynu cez sporný plynovod Nord Stream 2.

Podľa vládnych expertov dodávky ruského plynu nebudú ohrozovať energetickú bezpečnosť Nemecka. Napriek tejto analýze je stále otázne, či plynovod uvedú do prevádzky. Téme sa venoval redaktor RTVS Tibor Macák.

Bezpečnostná analýza nemeckého ministerstva hospodárstva je súčasťou certifikácie plynovodu Nord Stream 2. Definitívne slovo však má Spolková sieťová agentúra, ktorá začala proces udelenia certifikátu v septembri a má trvať 4 mesiace.

Pozitívny výsledok analýzy nemeckých expertov je dobrou správou pre ruský Gazprom, ktorý by chcel začať čím skôr pumpovať plyn do Nemecka.

„Prvé potrubie Nord Streamu 2 je naplnené technickým plynom a ak nemecký regulátor udelí certifikát zajtra, pozajtra bude cez toto potrubie do Nemecka prúdiť 17,5 miliardy kubíkov plynu,“ uviedol ruský prezident Vladimir Putin.

Ak by nebolo v Nemecku po voľbách, plyn cez Nord Stream 2 by možno prúdil už v piatok (29. 10.). Rodiaca sa koalícia socialistov, zelených a liberálov však signalizuje, že o spornom plynovode sa tvrdo diskutuje.

Spolupredsedníčka Strany zelených Annalena Baerbocková dokonca Spolkovú sieťovú agentúru vyzvala, aby certifikát plynovodu ani nedala.

„Ide o otázku spoločnej bezpečnostnej politiky Európy a nie náhodou sú takmer všetky ostatné európske štáty proti tomuto plynovodu. Končiaca vláda ho masívne podporovala argumentom, že nejde o politický, ale čisto ekonomický projekt, zatiaľ opak je pravdou, čo cítime teraz v napätej situácii s cenami plynu,“ povedala Baerbocková.

Zatiaľ nie je jasné, do akej miery bude Spolková sieťová agentúra brať do úvahy odporúčania potenciálnej vládnej strany, ale aj kritické hlasy európskych krajín vrátane Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet