Na hlavný obsah

Nemeckého lekára obvinili z podvodného očkovania proti covidu, ľuďom podával roztok

Iní dostali potvrdenie bez aplikácie vakcíny.

Nemeckého lekára obvinili z podvodného očkovania proti covidu, ľuďom podával roztok
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Praktický lekár z Bavorska je podozrivý, že stovkám pacientov podvodne vystavoval potvrdenie o očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Niektorí ho dostali bez toho, aby im vakcínu aplikoval. Iní sa zase domnievali, že dostali očkovaciu látku, ale nebola to pravda. Informovala o tom v utorok (5. 10.) agentúra DPA.

Minulý týždeň ordináciu aj byt lekára z okresu Donau-Ries prehľadala polícia a zabavila dôkazný materiál. Medzi ľuďmi sa podľa DPA už dlhší čas hovorilo o pochybných praktikách pri očkovaní v jeho ordinácii a od augusta o tom už informácie od anonymných oznamovateľov dostávala polícia.

Zatiaľ nie je jasné, čo presne sa v ordinácii dialo. Je možné, že pacienti nevedomky namiesto očkovacej látky dostávali len injekciu so soľným roztokom.

Podobný prípad sa stal už skôr v očkovacom centre v spolkovej krajine Dolné Sasko, kde soľný roztok pacientom aplikovala jedna zo zdravotných sestier. Asi 10 000 ľudí bolo preto potrebné znovu zaočkovať skutočnou účinnou látkou.

Doterajšie vyšetrovanie bavorského prípadu tiež ukázalo, že k spomínanému praktikovi zrejme cielene chodili ľudia odmietajúci očkovanie, aby získali certifikát o očkovaní.

Samotný lekár sa zatiaľ k obvineniam nevyjadril, svoju ordináciu ale zatvoril. Ak by tak neurobil sám, nariadili by mu to úrady. Má zákaz výkonu lekárskeho povolania. Polícia zatiaľ vyšetruje len tohto muža, či sa začne zaoberať aj pacientami, ktorí si chodili po falošné osvedčenia o očkovaní, nie je zatiaľ jasné.

Zdravotníci v pondelok (4. 10.) začali s testami, či pacienti, ktorí u tohto lekára vakcínu proti covidu dostali, skutočne majú proti tomuto ochoreniu protilátky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet