Na hlavný obsah

Nemecký turista so svojím somárom cestuje okolo sveta

Momentálne sa nachádza na Slovensku.

Vybral sa na trojročnú cestu okolo sveta – pešo a v sprievode somára. Michael už prešiel tisícky kilometrov z južného Nemecka cez Česko. V týchto dňoch kráča po Slovensku.

Šesťdesiatnika Michaela štáb RTVS našiel v lese neďaleko Nových Zámkov. Na ceste je už sedem mesiacov. Plní si životný sen – prejsť pešo 20 000 kilometrov až do Číny.

„Počas cestovania dopravnými prostriedkami cesta ubehne príliš rýchlo a zažijete toho málo. Tak som sa rozhodol ísť pešo. Batožina je ťažká, má aj 25 kíl, preto som si vzal somára, aby to bolo luxusnejšie,“ uviedol cestovateľ Michael Rinderle.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Michael a somár Vaillant prejdú denne v priemere 10 kilometrov. Vyberajú si lesné a poľné cestičky. „Pôvodne som plánoval prejsť 20 kilometrov denne, podľa výpočtov by som do Číny prišiel za tri roky. Lenže som zistil, že to bude dvakrát toľko. Uvidím, pokiaľ sa nakoniec dostanem, lebo svojim deťom som sľúbil, že nestrávim celý život na cestách,“ vysvetlil Michael.

Cestu komplikuje najmä tvrdohlavosť zvieraťa aj strach z prechádzania cez mosty. Michael ešte ráno nevie, kde prenocuje. Niekedy spí v stane, v opustených senníkoch alebo požiada o nocľah.

Hoci chce počas svojho putovania spoznať kultúru rôznych krajín, ľudia mu cestu niekedy komplikujú. Fotenie, hladkanie somára aj jeho kŕmenie mu cestu zbytočne predlžujú.

Kroky Michaela teraz vedú cez Maďarsko, Bulharsko a Turecko až do Iránu, kde sa rozhodne, či bude pokračovať ďalej, alebo sa vráti domov do južného Nemecka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet