Na hlavný obsah

Niektoré vdovy sú ukrátené o pomoc. Považujú to za diskrimináciu

Zmena môže naraziť na rozpočtový limit.

Vdovy s jedným dieťaťom dostávajú dôchodok kratšie ako tie, ktoré majú viac potomkov. Považujú to za diskrimináciu, ktorá pretrváva roky. Na aktuálnej schôdzi parlamentu je návrh zákona, ktorý by mohol tejto skupine ľudí pomôcť. Predkladateľ však môže naraziť na limity štátneho rozpočtu.

Pri vyplácaní vdovských a vdoveckých dôchodkov prihliada sociálna poisťovňa aj na počet detí. V praxi to znamená, že napríklad 55-ročná matka troch detí dostáva po smrti manžela vdovský dôchodok nepretržite. Jej rovesníčke s jedným dieťaťom štát pomáha iba rok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Beriem to ako ťažkú diskrimináciu, ten manžel mi chýba rovnako ako žene, ktorá mala viacej detí,“ hovorí vdova Nora Matiašovská.

Vdovské dostáva rok, potom sa vyplácanie zastaví a opäť sa k pomoci dostane až po dovŕšení dôchodkového veku. Za nespravodlivé to považuje aj občianske združenie Diera v systéme.

„Tento paragraf o sociálnom zabezpečení si pravdepodobne nikto nevšimol a zostal tam. Je to absolútne diskriminačné. Partnerovi, ktorý zostáva sám, zostávajú predsa všetky náklady, ktoré mali spoločné,“ podotkla predsedníčka OZ Viera Kubicová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika