Na hlavný obsah

Nobelovu cenu udelili dvojici vedcov za objav receptorov teploty a hmatu

Dostali ju za fyziológiu alebo medicínu.

Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu za rok 2021 dostanú spoločne Američania David Julius a Ardem Patapoutian za objav receptorov teploty a hmatu. Oznámil to v pondelok (4. 10.) štokholmský Karolínsky inštitút.

Objavy ocenených podľa inštitútu umožnili pochopiť, ako môžu teplo, chlad a mechanické sily podnietiť nervové impulzy, ktoré umožňujú ľuďom vnímať a prispôsobovať sa okolitému svetu.

Čerství laureáti sa podieľali na prelomovom objave receptorov TRPV1, TRPM8 a kanálikov Piezo. Newyorský rodák Julius konkrétne použil kapsaicín – štipľavú látku z čili papričiek na identifikovanie senzora v nervových zakončeniach, ktoré v pokožke reagujú na žiar.

Patapoutian, ktorý sa narodil v Libanone, objavil v bunkách citlivých na tlak nový druh snímačov, ktoré reagujú na mechanické stimuly v pokožke a vnútorných orgánoch.

Objavy oboch vedcov podľa Karolínskeho inštitútu využívajú na vývoj liečby mnohých chorôb vrátane chronických bolestí.

Vlani získali Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo Američania Harvey Alter a Charles Rice a Brit Michael Houghton za objavy, ktoré prispeli k identifikácii vírusu hepatitídy C. Toto ocenenie od roku 1901 dostalo 222 ľudí, v dvoch tretinách prípadov ho udelili kolektívne dvom či trom osobám.

Pred oznámením laureátov médiá špekulovali, že cenu za medicínu by mohli dostať vedci, ktorí prispeli k výskumu takzvaných mRNA vakcín proti covidu-19 a tým aj k veľmi rýchlemu vývoju vakcín proti ochoreniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet