Na hlavný obsah

Nová legislatíva o odpadoch zakazuje spaľovanie inak využiteľného odpadu

Štát sa tiež chystá na povinné separovanie odpadu z textilu.

Nová legislatíva o odpadoch zakazuje spaľovanie inak využiteľného odpadu
Pracovníci triedia PET fľaše pri lise triedeného odpadu. Foto: TASR

Štát sa púšťa do výraznejšieho boja proti vyvážaniu odpadu na skládky. Od roku 2023 bude úplne zakázané takto likvidovať bioodpad z obchodov.

Vyplýva to z novely zákona o odpadoch, ktorú schválili poslanci. Nová legislatíva zároveň zakazuje spaľovanie odpadu, ktorý môžeme zhodnotiť iným spôsobom. Štát sa zároveň pripravuje na povinné separovanie textilného odpadu od roku 2025. Téme sa venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Prácne vytriedený plastový odpad, z ktorého sa nestanú napríklad nové tričká, ale zhorí v peci, kde slúži na vykurovanie. Proti takýmto opakovaným prípadom bude bojovať nová legislatíva.

„Budú musieť preukázať, že hľadali výrobcu alebo spracovateľa druhotnej suroviny, a že takéto pokusy urobili aspoň dva, skôr než celý prúd odpadu presmerujú na spálenie,“ povedal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Do roku 2030 by malo byť cez 40 percent plastových obalov recyklovaných

Do roku 2030 by mala byť miera zrecyklovaných plastových obalov 42 percent. To však kritizujú niektoré organizácie zodpovednosti výrobcov. Katarína Kretter zo spoločnosti EnviPak upozorňuje, že aj pre štart zálohovania sa nebude dariť splniť kvóty hlavne v najbližších rokoch.

„Práve PET fľaše a hliníkové plechovky, ktorých sa týka zálohovanie, patria medzi tie obaly, ktoré sú občanmi najlepšie triedené a máme za to, že v rokoch 2022 až 2023 ich v triedenom zbere nebude až také množstvo, ako predpokladá ministerstvo,“ uviedla pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Hojsík: Opatrenia nie sú dostatočne razantné

Europoslanec z výboru pre životné prostredia Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) si naopak myslí, že opatrenia na podporu recyklácie nie sú dostatočne razantné. Navrhuje preto napríklad zmeny vo výkupných cenách.

„Napríklad iné sadzby pre recykláciu a iné, rozhodne nižšie, za spálenie s využitím energie. Treba zaviesť ekomoduláciu, to znamená, aby výrobcovia platili podľa toho, ako veľmi sa ich odpady dajú recyklovať,“ povedal europoslanec.

Štát sa zároveň už chystá od roku 2025 recyklovať aj textil. „Textil môže byť izolačný polotovar pre výrobu izolačných materiálov,“ vysvetlil Budaj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko