Na hlavný obsah

Nový školský rok v Británii spôsobil šírenie koronavírusu najmä u detí

Žiaci v Anglicku a Walese nemusia nosiť ochranné rúška.

Nový školský rok v Británii spôsobil šírenie koronavírusu najmä u detí
Na snímke žiaci čakajú na testovanie na ochorenie COVID-19 v prvý deň nového školského roka v anglickom Sheffielde. Foto: TASR/AP

Koronavírusová infekcia sa v septembri v Spojenom kráľovstve šírila prevažne medzi deťmi po tom, čo sa po letných prázdninách vrátili do škôl. Hoci došlo k poklesu potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 u dospelých, celkové prírastky infikovaných boli práve kvôli deťom vysoké. Vyplýva to zo štúdie, o ktorej vo štvrtok (14. 10.) informovala agentúra Reuters.

Štúdia REACT, ktorú dlhodobo vykonávajú vedci z londýnskej vysokej školy Imperial College, je jedným z posledných výskumov, ktorý poukazuje na vysoký počet infikovaných detí po návrate do školských lavíc.

Žiaci v Anglicku a Walese nemusia nosiť ochranné rúška. Odborníci ale odporúčajú, aby sa k opatreniam vrátili. Riaditelia škôl a miestne úrady môžu študentov požiadať, aby si chránili dýchacie cesty, viaceré školy to už urobili. V Škótsku a Severnom Írsku sú rúška zatiaľ povinné.

Británia v stredu (13. 10.) zaznamenala najvyšší počet potvrdených prípadov nákazy od polovice júla, pribudlo 42 776 infekcií. Krajina v polovici júla evidovala vyše 54 000 prípadov denne. Prírastky v Británii ďaleko presahujú počet novoinfikovaných v ostatných európskych krajinách.

Reprodukčné číslo u osôb mladších ako 17 rokov malo hodnotu 1,18. Hodnota vyššia ako jedna pritom naznačuje exponenciálny rast prípadov. Podľa štúdie sa zdalo, že u ľudí vo veku 18 až 54 rokov dochádzalo k menšiemu prenosu nákazy, hodnota reprodukčného čísla bola na úrovni 0,81. U osôb nad 55 rokov bola situácia stabilná.

Zhruba 90 percent ľudí starších ako 18 rokov už dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu. Miera zaočkovanosti je ale u detí ďaleko nižšia. Očkovanie vekovej skupiny 12 až 15 rokov sa začalo v septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet