Na hlavný obsah

O informácie z Pandora Papers o Babišovi sa bude zaujímať aj polícia

Premiér ČR pripustil, že politik by tak konať nemal.

O informácie z Pandora Papers o Babišovi sa bude zaujímať aj polícia
Na snímke český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) bude skúmať informácie z takzvaných Pandora Papers, ktoré sa týkajú premiéra Andreja Babiše (ANO) a ďalších občanov ČR. pre ČTK to v pondelok (4. 10.) uviedol hovorca NCOZ Jaroslav Ibehej.

Web Investigace.cz v nedeľu (3. 10.) napísal, že Babiš cez svoje firmy v daňových rajoch poslal takmer 400 miliónov korún, za ktoré si kúpil nehnuteľnosť na francúzskej Riviére.

Babiš pochybnosti okolo nákupu odmietla, tvrdí, že pred 12 rokmi poskytol pôžičku, ktorá bola riadne zdanená. Premiér a šéf ANO pripustil, že politik by takto postupovať nemal.

„Samozrejme, politik si to nemôže dovoliť, ale ja som tú transakciu robil pred 12 rokmi,“ uviedol Babiš pre Českú televíziu s tým, že vtedy ešte aktívny v politike nebol.

“Transakcia síce prebehla pred jeho vstupom do politiky, avšak v tej schéme Andrej Babiš figuruje až v podstate do roku 2020. Kontinuálne podpisuje dokumenty tých offshorových firiem, kontinuálne tam prebiehajú ďalšie zmeny, ďalšie pôžičky,“ povedala v pondelok Radiožurnálu Českého rozhlasu Zuzana Šotová z portálu Investigace.cz.

Babiš opakovane odmieta, že by v prípade Pandora Papers urobil niečo nezákonné. Priznal, že kúpil nehnuteľnosti na francúzskej riviére. Novinárom povedal, že mu nákup cez reťazec offshorových firiem odporučila realitná kancelária. Zároveň poprel, že by offshory vlastnil.

Zverejnené informácie pokladá za pokus o očiernenie svojej osoby a o ovplyvnenie volieb, ktoré Česko čakajú nasledujúci víkend.

Server Investigace.cz oponuje, že na dátume zverejnenia sa muselo zhodnúť viac ako 600 novinárov z celého sveta, ktorí na projekte Pandora Papers pracovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet