Na hlavný obsah

Objaviteľ neutrónu James Chadwick sa narodil pred 130 rokmi

Podieľal sa aj na vývoji atómovej bomby.

Objaviteľ neutrónu James Chadwick sa narodil pred 130 rokmi
Na snímke James Chadwick. Foto: ČTK/Sueddeutsche Zeitung Photo/Scherl

Od narodenia britského jadrového fyzika – držiteľa Nobelovej ceny – Jamesa Chadwicka uplynulo v stredu 20. októbra 130 rokov.

Chadwick sa vo svojom výskume zaoberal fyzikou atómových jadier a problematikou prirodzenej rádioaktivity. V roku 1932 ako prvý na svete objavil neutrálne nabitú časticu vo vnútri atómu, ktorá dostala názov neutrón.

Za tento prevratný objav mu v roku 1935 udelili Nobelovu cenu za fyziku. Chadwickov objav umožnil vytvorenie prvkov ťažších ako urán aj v laboratórnych podmienkach.

Neskôr sa venoval výskumu využívania jadrového štiepenia na vytvorenie vojnových zbraní.

Roky na akademickej pôde

James Chadwick sa narodil 20. októbra 1891 v britskom Bollingtone. Stredoškolské štúdium absolvoval v Manchestri a neskôr pokračoval na univerzite v Cambridgi, kde študoval fyziku.

V roku 1913 odišiel do Nemecka, kde pôsobil na berlínskej Technickej univerzite. Po skončení prvej svetovej vojny sa James Chadwick vrátil do Spojeného kráľovstva a od roku 1923 pracoval u Ernesta Rutherforda v cambridskom Cavendishovom laboratóriu.

Objavenie neutrónu

V roku 1932 James Chadwick ako prvý na svete objavil neutrálne nabitú časticu vo vnútri atómu, ktorá dostala názov neutrón. Za tento prevratný objav mu Kráľovská spoločnosť udelila Hughesovu medailu a v roku 1935 získal Nobelovu cenu za fyziku.

Objavenie neutrónu sa stalo základom viacerých neskorších prác v oblasti jadrovej fyziky, ktoré viedli k štiepeniu atómového jadra uránu, k reťazovej reakcii a k problému uvoľnenia jadrovej energie.

Projekt Manhattan

V roku 1935 sa Chadwick stal profesorom fyziky na britskej Liverpoolskej univerzite. O päť rokov neskôr bol menovaný do významnej britskej komisie MAUD, ktorá skúmala možnosti vytvorenia atómovej bomby.

V roku 1940 absolvoval krátky pobyt v Spojených štátoch amerických, kde sa ako uznávaný odborník zúčastňoval nukleárnych výskumov. Chadwick sa tiež podieľal na vojenskom vedeckom projekte Manhattan, ktorý vyvinul atómové bomby zhodené na japonské mestá Hirošimu a Nagasaki.

Zrodenie CERNu

Po skončení druhej svetovej vojny sa vedec vrátil do Liverpoolu a zúčastnil sa na budovaní britského jadrového programu. Okrem toho mal veľký podiel na rozhodnutí krajiny zúčastniť sa pri budovaní európskeho centra pre jadrový výskum – CERN.

V roku 1945 ho za jeho vojnové zásluhy povýšili do rytierskeho stavu. Na sklonku života sa usadil v Cambridge, kde 24. júla 1974 vo veku 82 rokov zomrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet