Na hlavný obsah

Obvinení vyšetrovatelia NAKA budú pokračovať v práci, oznámil policajný prezident

Policajný zbor chce čistiť zhora.

Obvinení vyšetrovatelia NAKA budú pokračovať v práci, oznámil policajný prezident
Dočasný policajný prezident Štefan Hamran. Foto: TASR

Štvorica vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ján Čurilla, Pavol Ďurka, Milan Sabota a Štefan Mašín z tímu Očistec bude pokračovať vo svojej práci. V piatok (8. 10.) to povedal dočasný policajný prezident Štefan Hamran s tým, že ich prácu hodnotí „v superlatívoch.“

Hamran nevidí dôvod na postavenie vyšetrovateľov mimo služby. Poukázal na rozhodnutie krajského súdu, ktorý rozhodol o ich prepustení z väzby a skonštatoval neopodstatnenosť trestného stíhania. Vyšetrovatelia sú naďalej obvinení.

„Je veľavravné, ak súd vysloví názor, že trestné stíhanie je neopodstatnené. Spravodlivosť má šancu a naberá druhý dych,“ vyhlásil policajný prezident, ktorý zároveň poukázal na nezrovnalosti okolo práce Úradu inšpekčnej služby. „V minulosti neboli schopní vidieť kriminalitu na tých najvyšších úrovniach,“ poznamenal Hamran s tým, že teraz ju paradoxne vidia u vyšetrovateľov. Je podľa neho vysoká pravdepodobnosť, že tento tím inšpekcie nekonal v súlade so zákonom.

„Kde je pán Kaľavský? Kľúčový svedok Úradu inšpekčnej služby. Kde je pán Košč? Kde sú ďalší, ktorí môžu ozrejmiť, ako sme mohli dospieť do štádia, že čestní vyšetrovatelia sa mohli ocitnúť vo väzbe?,“ pýtal sa policajný prezident.

Hamran chce odolávať politickým tlakom

Dočasného policajného prezidenta mrzí nízka dôveryhodnosť Policajného zboru u občanov. Myslí si, že za ňu môžu policajní funkcionári, ktorí otvorili dvere politickému vplyvu a umožnili „aby sa sem nahrnuli politickí nominanti, ktorí robia problémy.“ Zdôraznil, že Policajný zbor by mal byť nezávislý a profesionálny.

Chce ho očistiť „tam, kde to treba.“ Začať plánuje zhora. Ocenil, že od ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) dostal voľnú ruku, čo sa podľa neho nikdy predtým nestalo. Ak sa polícii pod jeho vedením nepodarí zvýšiť dôveru o občanov, Hamran vo funkcii pokračovať nechce.

Vo funkciách skončia riaditeľka NAKA aj obaja viceprezidenti

Hamran tiež potvrdil, že na poste riaditeľky NAKA končí Eva Kurrayová. Tá viedla úrad len niečo vyše dva mesiace, keď nahradila Branislava Zuriana, ktorý odišiel na vlastnú žiadosť. Preradená bude na inú funkciu.

Nahradí ju Branislav Kišš. Ako popísal policajný šéf, ide o dlhoročného vyšetrovateľa, člena mnohých vyšetrovacích aj medzinárodných tímov. Hamran poznamenal, že nemá žiadne pochybnosti o nastavení jeho vnútorného morálneho kompasu.

Ku koncu roka skončia aj viceprezidenti Policajného zboru Jana Maškarová a Róbert Bozalka. Poverený policajný prezident avizuje aj zmeny na postoch krajských policajných riaditeľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko