Na hlavný obsah

Covidové pasy zamestnancov by sa mali kontrolovať, tvrdí únia zamestnávateľov

Súčasná úprava zákona to však nedovoľuje.

Covidové pasy zamestnancov by sa mali kontrolovať, tvrdí únia zamestnávateľov
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zamestnávatelia musia ochrániť životy a zdravie, preto by mali mať možnosť kontrolovať covidové pasy zamestnancov, tvrdí Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) hovorí o novele zákonníka práce, odborári upozorňujú na možnú diskrimináciu zamestnancov. Téme sa venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Súčasná úprava zákona nedovoľuje zamestnávateľom kontrolovať, či sú ich zamestnanci očkovaní, otestovaní alebo či prekonali covid. Tajomník RÚZ Martin Hošták hovorí, že by možnosť vykonávať kontroly privítali.

„Nie je to len otázka súkromia samotného zamestnanca, ale ide o ochranu zdravia ostatných zamestnancov na danom pracovisku,“ vysvetlil Hošták pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Podľa odborárov je jediným dôvodom na kontrolu organizácia práce. Tá by mala zabezpečiť, aby sa zamestnanci nemiešali. „Určite v žiadnom prípade zamestnanci nemôžu byť postihovaní za to, v akom režime fungujú. Malo by to teda len zlepšiť samotnú atmosféru na pracovisku alebo organizáciu samotnej práce,“ myslí si viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

Zákon o ochrane osobných údajov neumožňuje zbierať informácie o zdravotnom stave, očkovanie a testovanie medzi také patria. Právnička Andrea Čupeľová hovorí, že by musel existovať taký právny základ, ktorý by zbieranie informácii zamestnávateľom odôvodňoval.

„Napríklad práve režim na hraniciach, ktorý udeľuje povinnosť karantény nezaočkovaným zamestnancom, môže byť dôvodom pre to, aby zamestnávateľ pri zamestnancoch, ktorých posiela na pracovné cesty do zahraničia, mohol získať údaje o jeho očkovaní, pretože to má priamy dopad na organizáciu práce a pracovných činností ostatných zamestnancov,“ vysvetlila právnička.

Témou sa zaoberala aj ostatná tripartita. Krajniak hovorí, že preverili, či je zmena možná. Novelizovať by sa mohol zákonník práce.

„Aby sa zamestnávateľ mohol opýtať, či je jeho zamestnanec zaočkovaný, alebo nie. Ale iba pre potreby toho, aby mohol upraviť ich pracovný režim pre bezpečnosť. Pokiaľ bude na najbližšom zasadnutí zhoda sociálnych partnerov, že chceme umožniť túto legislatívnu zmenu, tak ju, samozrejme, pripravíme,“ dodal minister.

Národný inšpektorát práce tvrdí, že so všetkými zamestnancami musí byť zaobchádzané rovnako. Nik nesmie byť pre očkovanie či testovanie diskriminovaný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika