Na hlavný obsah

Štát bude môcť vymáhať pokuty za nezaplatené mýto aj od zahraničných vodičov

Mohlo by to priniesť 4,5 milióna eur do rozpočtu.

Slovensko bude vyberať pokuty za nezaplatené mýto účinnejšie. Platby za slovenské diaľnice obchádzajú najmä zahraniční vodiči. Do štátnej pokladnice by tak malo ročne pribudnúť niekoľko miliónov eur. Zmenou zákona Slovensko vstúpi do jednotného mýtneho systému Európskej únie (EÚ).

Doposiaľ sme nedokázali vymáhať pokuty za nezapletené mýto najmä od cudzincov. Kamery síce zaznamenali poznávaciu značku vinníka, no pre neprepojené systémy členských štátov Únie ho systém nevedel dohľadať a žiadať od neho pokutu. Situáciu má vyriešiť zmena zákona, ktorú už schválil parlament.

„Konečne budeme môcť pokutovať aj zahraničných vodičov, doteraz to nebolo možné. Čo sa týka tých zahraničných deliktov, alebo deliktov zahraničných vodičov na našom území, očakávame príjem do štátneho rozpočtu rádovo okolo 4,5 milióna eur,“ uviedol minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nový systém výberu pokút za nezaplatené mýto by mal fungovať od decembra tohto roka.

„Treba povedať, že kľúčové je to, že tým, že budú všetci motoristi vedieť, že ten systém funguje a tie pokuty sa efektívne vymáhajú, tak klesne množstvo podvodníkov, ktorí si či už diaľničnú známku, alebo mýto, nekúpia a tým základným a hlavným prínosom bude zvýšenie výnosu mýta a známky,“ povedal predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko