Na hlavný obsah

Od jednej z najväčších tragédií na Dunaji uplynulo 25 rokov

Zahynulo pri nej 8 slovenských námorníkov.

Od jednej z najväčších tragédií na Dunaji uplynulo 25 rokov
Na snímke vrak lode na pilieri hate. Foto: TASR

Doposiaľ najväčšou tragédiou na Dunaji za posledné roky je smrť ôsmich slovenských námorníkov, ktorí sa nachádzali na palube remorkéra Ďumbier. V piatok (22. 10.) uplynulo od nešťastnej nehody 25 rokov.

Tragédia sa odohrala 22. októbra 1996 približne o 20.00 h neďaleko vodnej elektrárne Viedeň-Freudenau. Remorkér Ďumbier vtedajšej Slovenskej plavby dunajskej na palube s 9 námorníkmi sa potopil, pričom zachrániť sa podarilo len jedného z nich.

V ten večer boli na Dunaji mimoriadne nepriaznivé poveternostné podmienky a krátko predtým sa dostala do takmer podobnej situácie slovenská osádka lode remorkéra Liptov.

Tlačný remorkér Ďumbier s loďou naloženou 750 tonami kostnej múčky minul dráhu do plavebnej komory a silný prúd ho zahnal k prepúšťacím splavom na reguláciu vody. Tam sa loď s nákladom zachytila na múroch druhej a tretej hate, zatiaľ čo remorkér s posádkou stiahol prúd cez štvrtú hať.

Rýchlosť vody v Dunaji bola väčšia, ako mohol vyvinúť motor remorkéra, preto sa podľa očitého svedka remorkér takmer zastavil na jednom mieste, potom zmenil smer a išiel po prúde. Pre vysoký stav vody boli oceľové vráta na vodnom diele pootvorené, aby mohla masa vody odtekať. Remorkér narazil na tieto pootvorené vráta, pričom sa prakticky zdemoloval.

Zničený remorkér so zapnutými motormi sa potopil o 22.30 h. Voda ho stiahla do hlavného koryta rieky. V čase nehody dosahovala hladina Dunaja 670 centimetrov, čo bolo len 30 cm pod kritickým stavom, keď je ešte rieka pre lode splavná.

Členovia posádky boli Dušan Miček, Zdenko Dubský, Emil Šimek, Milan Labát, Anton Pučkovica, Róbert Boroš, Ivan Bedeč, Martin Temniak a Jozef Novoveský. Z nich sa podarilo vďaka obetavosti rakúskeho stavbára zachrániť len Emila Šimeka.

Plavbu na Dunaji dočasne pozastavili. Vrak remorkéru sa podarilo nájsť až 28. októbra, vytiahli ho až v roku 1997.

Súdny spor

Vo veci viedla slovenská strana súdny spor s vtedajším rakúskym Donaukraftwerk, A.G. (súčasný Verbund-Austrian Hydropower A.G.) za zapríčinenie havárie remorkéra Ďumbier.

Slovenská plavba a prístavy a anglická poisťovňa The Standard si nárokovali náhradu škôd, ktoré im havária spôsobila. V máji 2002 sa dohodou medzi zúčastnenými stranami kauzy havárie remorkéra Ďumbier skončila. Žalované strany vyplatili poškodeným spolu takmer tri milióny eur. Svoju časť dostali aj pozostalí obetí.

V januári 2002 na počesť tragicky usmrtených námorníkov odhalili pamätnú tabuľu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko