Na hlavný obsah

Od novembra bude New York vyžadovať očkovanie od svojich zamestnancov

Mesto zrušilo možnosť pravidelného testovania nezaočkovaných.

Od novembra bude New York vyžadovať očkovanie od svojich zamestnancov
Na ilustračnej snímke námestie Times Square v New Yorku. Foto: TASR/AP

Mesto New York bude od všetkých svojich pracovníkoch vyžadovať očkovanie proti koronavírusu a policajti či hasiči už nebudú mať možnosť očkovanie obísť pravidelným testovaním na koronavírus. Povedal to v stredu (20. 10.) končiaci starosta mesta Bill de Blasio.

Oznámenie dáva podľa agentúry AP neočkovaným čas do konca mesiaca, aby si nechali podať prvú dávku vakcíny, inak môžu byť suspendovaní. V štáte Washington podobné nariadenie vstúpilo do platnosti v utorok (19. 10.) a od miestnej polície v jeho dôsledku museli odísť desiatky ľudí.

Policajné odbory nesúhlasia

Sprísňovanie vakcinačných požiadaviek sprevádzajú v rôznych častiach Spojených štátov spory medzi politickým vedením a policajnými odbormi. „Hoci sa vakcíny ukázali ako veľmi účinné v prevencii ťažkého priebehu choroby a úmrtí, mnohí policajti a ich odbory vyjadrujú nesúhlas s povinnou vakcináciou a hrozia odstupovaním a žalobami,“ zhrnul cez víkend denník The New York Times (NYT).

Asi najostrejší je tento konflikt v Chicagu, kde šéf miestneho policajného bratstva v piatok (15. 10.) vyzval na ignorovanie požiadavky radnice. Starostka Lori Lightfootová na neho podala žalobu.

Proti povinnosti preukazovať sa absolvovaním očkovania sa stavajú tiež odborári v New Yorku, kde od polovice septembra funguje systém, ktorý necháva nezaočkovaným zamestnancom mestských zložiek možnosť absolvovať namiesto očkovania pravidelné testovanie. Najľudnatejšie americké mesto už nedávno túto možnosť zrušilo pre učiteľov a ďalších zamestnancov škôl.

Zaočkovať by sa malo ešte 46 000 zamestnancov

Sprísnenie režimu pre zvyšok mestských inštitúcií podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) znamená, že asi 46 000 zamestnancov si musí v najbližších dňoch zájsť na prvú dávku očkovania, aby sa vyhli hrozbe neplateného voľna.

V stredu avizovaná zmena sa podľa oficiálnych odhadov dotýka 160 000 ľudí, z ktorých je zhruba 71 percent čiastočne alebo plne zaočkovaných, píše WSJ. Najmenej jednu dávku podľa médií dostalo na 70 percent policajtov New Yorku a 60 percent členov hasičského zboru.

Primátor de Blasio oznámil, že mestskí pracovníci, ktorí sa do 29. októbra nechajú očkovať vo vakcinačnom centre prevádzkovanom mestom, dostanú finančný bonus 500 dolárov. „Niet väčšej pocty, ako slúžiť ľuďom mesta New York, a táto pocta je spojená so zodpovednosťou dbať na vlastnú bezpečnosť a na bezpečnosť komunity,“ uviedol starosta vo vyhlásení.

Policajti i hasiči v zaočkovanosti zaostávajú za mestom

Krok starostu, ktorý svoju funkciu opustí na konci tohto roka, určite vyvolá konflikt s niektorými odbormi zastupujúcimi najväčší policajný zbor v USA a ďalších zamestnancov New Yorku, píše agentúra AP.

Zároveň podotýka, že zaočkovanosť u polície alebo hasičov zaostáva za celkovým stavom v meste, kde je plne naočkovaných 77,4 percenta dospelých. Niektorí policajti očkovanie rezolútne odmietajú a ich odboroví zástupcovia už skôr naznačili, že proti prípadnému zavedeniu vakcinačnej povinnosti by podnikli právne kroky.

Prísne požiadavky v súvislosti s vakcináciou pracovníkov verejnej sféry nezavádza len New York, tento týždeň podobné pravidlá začali platiť napríklad v Massachusetts a vo Washingtone.

V druhom menovanom štáte sa povinnosť doložiť vakcináciu proti koronavírusu týkala viac ako 800 000 ľudí vrátane policajtov, učiteľov či zdravotníkov. Šéf štátnej polície John Batiste oznámil, že jeho zbor v tejto súvislosti opustilo 74 uniformovaných policajtov a 53 ďalších pracovníkov.

„Každý jeden z nich nám bude chýbať. Naozaj by som bol radšej, keby ste s nami zostali,“ citoval ho denník The New York Times.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet