Na hlavný obsah

Od pondelka bude päť okresov v čiernej farbe

Najviac ich bude v prvom stupni ohrozenia.

Podľa platného covidového automatu bude od pondelka 18. októbra päť okresov v treťom stupni ohrozenia, teda v čiernej farbe. Nové rozdelenie okresov schválila vláda vo štvrtok (14. 10.).

Najviac okresov (37) bude červených, teda v prvom stupni ohrozenia. Počet okresov v druhom stupni ohrozenia sa zvýši na 22. Na Slovensku stále nebude ani jeden okres v zelenej farbe, teda vo fáze monitoringu.

Epidemická situácia

Oproti minulému týždňu sa epidemická situácia opäť mierne zhoršila. Testovanie aktuálne odhaľuje takmer 2 000 prípadov denne. Aktuálne je v nemocniciach vyše 800 pacientov s covidom alebo podozrením naň, takmer 100 z nich potrebuje umelú pľúcnu ventiláciu.

Najväčší výskyt prípadov je aj naďalej vo vekovej skupine školopovinných detí. "Od začiatku školského roka bolo identifikovaných okolo 9 000 prípadov, čo je približne 1,5 percenta školskej populácie," uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík.

Ku koncu mesiaca analytici očakávajú denné prírastky pozitívnych prípadov v hladine okolo 3 000 a 150 až 250 hospitalizácií. Na konci októbra rezort zdravotníctva počíta s 1 200 až 1 600 hospitalizovanými pacientmi s covidom alebo podozrením naň.

Za rovnaký mesiac predpokladajú nárast úmrtí na covid o 450 až 550 osôb. Ide o 10-percentnú nadúmrtnosť v súvislosti s covidom oproti uplynulým rokom.

V rámci epidemickej situácie sú na Slovensku výraznejšie regionálne rozdiely. Mnohé okresy zaznamenávajú vysoký podiel pozitívne testovaných z celkového počtu vykonaných testov. Ide napríklad o Bardejov, Čadcu, Kysucké Nové Mesto, Humenné, Svidník, Sabinov či Starú Ľubovňu.

Mnohé z okresov už dosahujú maximá druhej vlny pandémie alebo sa k nim pomaly blížia.

Čo sa týka hospitalizácií, tak celoslovenské hodnoty dosahujú úroveň jednej pätiny predchádzajúcej vlny. Aj tu však platia regionálne rozdiely, keď okres Prešov je na 40 % minulých hodnôt a Stará Ľubovňa na 90 percentách.

K zaočkovaným prvou dávkou za posledný týždeň pribudlo okolo 12 000 osôb, čo je pokles v porovnaní s týždňom predtým. Najviac ľudí sa nechalo zaočkovať v okrese Ružomberok. Mišík pripomenul, že je zhruba 180 000 ľudí nad 70 rokov, ktorí stále nie sú zaočkovaní. Uviedol aj, že vďaka vyššej miere zaočkovanosti sa 10 okresom podarilo znížiť farbu okresu o jeden stupeň.

Pravidlá pre čierne okresy

V čiernych okresoch platí povinnosť nosenia respirátorov v interiéri a rúšok v exteriéri.

Pre kompletne zaočkovaných sú obchody a služby otvorené bez obmedzení. Pre OTP platí podmienka jedného zákazníka na 15 metrov štvorcových. Pre režim základ sú otvorené len esenciálne prevádzky, ako napríklad potraviny, drogérie, lekárne, predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie, čerpacie stanice a iné definované vo vyhláške. Tiež musí byť dodržaná podmienka jedného zákazníka na 25 metrov štvorcových.

Na hromadných podujatiach sa môžu zúčastniť iba kompletne zaočkovaní ľudia s kapacitou do 100 osôb. Organizátor si musí povinne viesť zoznam účastníkov a dodržať prísne hygienické opatrenia. Pre režimy OTP a základ sú hromadné podujatia zakázané.

Svadby, kary, oslavy, večierky a hromadné podujatia v reštauračných zariadeniach sú zakázané pre všetkých. Kompletne zaočkovaní sa môžu zúčastniť obradov, akými sú sobáše, krsty či pohreby podľa pravidiel platných pre hromadné podujatia. Pre OTP a základ sú povolené len pre 6 ľudí s výnimkou pohrebov.

Bohoslužieb sa môžu zúčastňovať plne zaočkovaní do maximálnej kapacity 100 osôb. Pre OTP a základ platí pravidlo jednej osoby na 15 metrov štvorcových a povinný zoznam návštevníkov.

Fitnescentrá, akvaparky a wellness sú zakázané pre všetkých. Zatiaľ čo bazény, plavárne a iné umelé vodné plochy môžu využívať iba kompletne zaočkovaní v počte do 10 osôb. Organizované skupiny sa riadia športovým automatom.

Reštaurácie majú povolený iba okienkový predaj alebo rozvoz. Konzumácia jedál v interiéri je zakázaná.

Návštevy v nemocniciach, zariadeniach zdravotníckych služieb či väzníc môžu byť pre kompletne zaočkovaných a OTP povolené po súhlase zriaďovateľa alebo riaditeľa inštitúcie.

Múzeá, galérie, knižnice a výstavy sú pre režimy OTP a základ zakázané. Kompletne zaočkovaní sa môžu zúčastniť individuálnych prehliadok s podmienkou jedného človeka na 15 metrov štvorcových.

Ubytovacie zariadenia môžu poskytovať svoje služby len pre ľudí v súvislosti s výkonom zamestnania alebo ubytovania dlhodobého charakteru. Otvorené môžu byť aj karanténne zariadenia.

Pravidlá pre zvyšné okresy nájdete v tomto článku:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko