Na hlavný obsah

Odborári protestovali pred úradom vlády, požadujú vyššie platy

Kritizovali aj výšku priemernej mzdy na Slovensku.

Odborári protestovali pred úradom vlády, požadujú vyššie platy
Na snímke protestné zhromaždenie Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR. Foto: TASR

Pracujúcich na Slovensku čakajú ťažké časy, pretože ich vláda pripravila o sociálne štandardy, a to v časoch, keď všetci stojíme pred infláciou desaťročia. Myslia si to odborári, ktorí protestovali pred úradom vlády a parlamentom.

Podľa premiéra sa vláda o ľudí a ich osudy zaujíma a pomáha im najlepšie, ako vie. Kolektívne vyjednávania odborárov s vládou stále pokračujú. Rezort financií pripustil, že by na valorizáciu mohlo ísť 504 miliónov eur zo štátneho rozpočtu. Podmienkou sú zmeny troch ústavných zákonov – o výdavkových limitoch, dlhovej brzde a dôchodkovej reforme.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vláda sľubovala, že na budúci rok poskytne aspoň prostriedky na valorizáciu platov. Zistili sme, že v rozpočte je veľká nula, a s tým sme absolútne nespokojní,“ povedal prezident Konfederácie odborových zväzov SR Marián Magdoško.

Odborári tiež kritizujú, že od januára sa pracujúci nedočkajú ani zvýšenia príplatkov za prácu cez víkend alebo v noci. Príplatky síce zostanú, ale na rovnakej úrovni, ako tento rok.

Odborári od zákonodarcov žiadajú takú legislatívu, ktorá by platy ľudí žijúcich a pracujúcich na Slovensku aspoň priblížila európskemu platovému priemeru. Kým európsky platový priemer sa pohybuje na úrovni asi 2 990 eur mesačne v hrubom, ten slovenský v hodnote 1 133 eur podľa nich výrazne zaostáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika