Na hlavný obsah

Odborníci vystúpili proti návrhu Záborskej, lobujú za interrupčnú tabletku

Zákon vytvára stav právnej neistoty, tvrdí súdny lekár.

Odborníci vystúpili proti návrhu Záborskej, lobujú za interrupčnú tabletku
Predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (uprostred) počas tlačovej konferencie predsedníčky zdravotníckeho výboru z poslaneckého klubu Sloboda a Solidarita (SaS) na tému: Odborná reakcia k návrhu pani Anny Záborskej. Foto: SITA

Šéfka zdravotníckeho výboru a poslankyňa parlamentu Jana Bittó Cigániková (SaS) plánuje predložiť pozmeňujúci návrh k novele zákona o pomoci tehotným ženám z dielne poslankyne Anny Záborskej (OĽANO). Chce zaviesť tzv. potratovú tabletku a mesačný príspevok pri narodení zdravotne postihnutého dieťaťa.

Návrhu Záborskej vyčítala, že má predĺžiť čakacie lehoty na vykonanie interrupcie zo 48 na 96 hodín. „Medzinárodné dohody nám odporúčajú zrušiť akékoľvek čakacie doby a zvýšiť informovanosť. Tento návrh zákona ide opačným smerom,“ poznamenala s tým, že novela zákona obmedzuje prístup k interrupciám.

Súdny lekár Peter Kováč tvrdí, že návrh zákona vytvára stav právnej neistoty. „Bude viesť k tomu, že gynekológovia z hľadiska vlastnej právnej istoty spomínané nebudú vykonávať zákroky,“ uviedol. Dôvodom je hrozba, že pri nedodržaní zákonom predpísaných podmienok by im hrozilo trestné stíhanie.

Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre gynekológiu a pôrodníctvo Miroslav Borovský si myslí, že by mala byť dostupnejšia antikoncepcia či sexuálna výchova. „Súčasná platná 48-hodinová lehota sa ukazuje ako nepotrebná, šikanujúca ženy,“ poznamenal smerom k čakacej dobe.

Obmedzenie prístupu k interrupciám je podľa prezidenta Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti Martina Redechu zlé. „Existujúce právne predpisy pre vykonávanie interrupcií sú moderné a dobré,“ skonštatoval s tým, že by pomohla dostupnosť interrupčnej tabletky.

Aktivistka Adriana Mesochoritisová z organizácie Možnosť voľby tvrdí, že až 90 % žien si myslí, že by mali mať na výber medzi chirurgickou a tabletkovou interrupciou.

Návrh zákona o pomoci tehotným ženám posunuli poslanci NR SR v stredu 6. októbra do druhého čítania. Návrh podporilo 75 zo 130 prítomných poslancov. Nová legislatíva by mohla byť účinná od 1. mája 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko