Na hlavný obsah

Operácia Trvalá sloboda sa v Afganistane začala pred 20 rokmi

Jej definitívny koniec prišiel tento rok.

Operácia Trvalá sloboda sa v Afganistane začala pred 20 rokmi
Americkí vojaci po výsadku z helikoptéry nad dedinou Bagh v afganskej provincii Zábul. Foto: TASR/AP

Vypátrať Usámu bin Ládina a ďalších čelných predstaviteľov al-Káidy, jej zničenie a odstránenie fundamentalistického režimu Talibanu v Afganistane, ktorý poskytoval teroristickej organizácii útočisko. Toto bolo cieľom odpovede Spojených štátov na teroristické útoky z 11. septembra 2001. Vojenská operácia s názvom Trvalá sloboda (Enduring Freedom) sa začala pred 20 rokmi, 7. októbra 2001.

Rozhodnutie o jej konci prišlo po dohode bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa s islamistickým hnutím Taliban o stiahnutí amerických vojsk z Afganistanu vo februári 2020.

Pôvodne sa tak malo stať do 1. mája 2021. Súčasný prezident USA Joe Biden tento termín v apríli 2021 symbolicky posunul na 11. september 2021, teda na 20. výročie teroristických útokov na newyorské mrakodrapy, avšak začiatkom júla 2021 oznámil, že misia USA v Afganistane sa skončí 31. augusta 2021. A tak sa aj stalo, keď z afganského hlavného mesta Kábul odleteli posledné lietadlá americkej armády.

Odozva na útoky

Islamisti z teroristickej siete al-Káida zaútočili 11. septembra 2001 v dopravných lietadlách na budovy Svetového obchodného centra (World Trade Center – WTC) v New Yorku, na budovu Pentagonu vo Washingtone a štvrté lietadlo sa zrútilo v štáte Pensylvánia. Tragédia sa odohrala počas 77 minút, ktoré zmenili svet.

Vtedajší americký prezident George W. Bush ešte v ten deň vo večernom prejave prisľúbil, že USA vypátrajú a potrestajú vinníkov útokov a odplatia sa krajine, ktorá im poskytne ochranu.

Prípravy netrvali ani mesiac

Necelý mesiac po najkrvavejších a najtragickejších teroristických útokoch v dejinách USA, pri ktorých zahynulo takmer 3 000 ľudí, sa začala vojna proti terorizmu. Američania v spolupráci so Spojeným kráľovstvom spustili 7. októbra 2001 operáciu Trvalá sloboda. Postupne sa sformovala široká medzinárodná protiteroristická koalícia.

Koncom decembra 2001 vznikli z poverenia Bezpečnostnej rady OSN Medzinárodné bezpečnostné a pomocné sily (International Security Assistance Force – ISAF). ISAF mali pôvodne mandát na zabezpečenie Kábulu a jeho okolia pred teroristami a fundamentalistickými bojovníkmi. V októbri 2003 sa mandát rozšíril na celé územie Afganistanu. Spojencom sa vojenským ťažením podarilo zvrhnúť režim Talibanu.

Vodca al-Káidy Usáma bin Ládin sa pred Američanmi a spojencami dlhodobo ukrýval. Začiatkom mája 2011 ho elitní americkí vojaci dolapili a zabili v jeho rezidencii v Pakistane, jeho smrť oznámil v prejave vtedajší prezident USA Barack Obama.

Expert si všíma úspechy aj nedostatky operácie

Expert na terorizmus Jozef Klavec vidí úspechy, ale aj neúspechy operácie Trvalá sloboda. „Odpoveďou na teroristický útok bol zásah americkej armády proti Talibanu, ktorý poskytol bezpečný priestor pre al-Káidu. Útok bol úspešný. Taliban sa stiahol z Kábulu a vodca teroristickej siete al-Káida Usáma bin Ládin sa po určitom čase usídlil vo vile v pakistanskom Abotabáde, kde bol 2. mája 2011 zlikvidovaný. Neúspech operácie spočíval v nevytvorení podmienok na stabilitu nového režimu,“ povedal pre TASR Jozef Klavec.

V rámci medzinárodných síl boli v Afganistane od roku 2002 nasadení aj slovenskí vojaci. Ich takmer dvadsaťročné pôsobenie sa skončilo 16. júna 2021. V operáciách Trvalá sloboda (Enduring Freedom), ISAF a v operácii Rozhodná podpora (Resolute Support) sa celkovo vystriedalo 4 347 slovenských profesionálnych vojakov, z toho 44 žien. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet