Na hlavný obsah

Opustiť Afganistan nebolo jednoduché, hovorí pre RTVS jeden z utečencov

Niekoľko dní sa s rodinou skrýval u príbuzných.

Afganistan po návrate Talibanu k moci opustili statísice ľudí, mnohí z nich počas hektickej leteckej evakuácie koncom augusta. Len do Spojených štátov dorazilo okolo 65 000 Afgancov, ktorí sa teraz zapájajú do bežného života. Príbeh jednej rodiny z Kábulu zachytil spravodajca RTVS Štefan Hudec.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Toto sú autentické zábery z kábulského letiska (viď reportáž, pozn.), ktoré v auguste natočil Afganec Jawad Sukhanyar. Po návrate Talibanu k moci prežil na letiskovej ploche dva dramatické dni, keď sa snažil aj s manželkou a štyrmi malými deťmi narýchlo opustiť krajinu.

„Bol tam chaos, tisíce a tisíce ľudí sa zúfalo snažili odísť. Aj ja som bol jedným z nich spolu s mojou rodinou. Nemali sme jedlo, vodu, nefungovali žiadne služby, len sme čakali a dúfali. Avšak nepodarilo sa to,“ približuje Jawad Sukhanyar.

Hovorí, že po tom, čo ich prívrženci hnutia Taliban donútili odísť z letiska, museli sa niekoľko dní skrývať u príbuzných. Takmer stratili nádej, že sa im podarí bezpečne opustiť krajinu. Nakoniec sa im podarilo dostať na palubu tohto vojenského lietadla, ktoré ich previezlo do katarskej Dohy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet