Na hlavný obsah

Orbán oznámil, že Maďarsko začalo vyvíjať vlastnú vakcínu proti covidu

Vývoj podľa premiéra napreduje dobrým smerom.

Orbán oznámil, že Maďarsko začalo vyvíjať vlastnú vakcínu proti covidu
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Maďarsko začalo vyvíjať vlastnú vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Oznámil to v piatok (15. 10.) maďarský premiér Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávnu stanicu Kossuth Rádió.

V súvislosti s viacerými vyhláseniami šéfa maďarskej diplomacie Pétera Szijjártóa o licenčnej výrobe ruskej očkovacej látky v Maďarsku Orbán povedal, že aj Maďarsko začalo vyvíjať svoju vlastnú vakcínu.

„Sme na tom dobre, prečo by sme nemohli mať vakcínu aspoň tak dobrú ako iní, alebo ešte lepšiu,“ dodal s poznámkou, že vývoj napreduje dobrým smerom.

Podľa jeho slov bude dobre, ak sa do ukončenia výstavby závodu na vakcíny v Debrecíne podarí uzatvoriť kontrakty na tamojšie výrobné kapacity, avšak ďaleko dôležitejší je – ako uviedol – vývoj maďarskej vakcíny. Bližšie detaily o tejto otázke však neuviedol.

Szijjártó v auguste – na spoločnej tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v Moskve – oznámil, že medzi Maďarskom a Ruskom prebiehajú rokovania o výrobe ruskej očkovacej látky Sputnik V, ktorú by mal na základe ruskej licencie vyrábať závod v Debrecíne. Rokovania sú podľa neho už v pokročilej fáze.

Šéf maďarskej diplomacie počas tohtotýždňovej návštevy Moskvy povedal, že došlo k politickej dohode s Ruskom o tom, že technológiu potrebnú k výrobe ruskej očkovacej látky dostane Maďarsko ešte tento rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet