Na hlavný obsah

OSN odkázala Etiópii, že nemá právo na vyhostenie jej pracovníkov

Oznámenie o vyhostení prišlo vo štvrtok.

OSN odkázala Etiópii, že nemá právo na vyhostenie jej pracovníkov
KK10 New York - Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj reèní poèas rozpravy na 76. Valnom zhromaždení (VZ) Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku 22. septembra 2021. FOTO TASR/AP Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy addresses the 76th Session of the U.N. General Assembly Wednesday, Sept. 22, 2021. (Eduardo Munoz/Pool Photo via AP) Foto: TASR/AP

Organizácia Spojených národov (OSN) informovala v piatok (1. 10.) Etiópiu, že krajina nemá zákonné právo na vyhostenie siedmych predstaviteľov OSN, ktorých obvinila zo „zasahovania“ do svojich vnútorných záležitostí. Informovala o tom agentúra AP.

OSN odoslala svojej misii v Etiópii diplomatickú nótu, ktorá bola doručená etiópskemu premiérovi Abiyovi Ahmedovi počas telefonátu s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

Podľa hovorcu OSN Farhana Haqa sa v nóte uvádza, že doktrína označenia niekoho za nežiaducu osobu alebo nevítanú sa nevzťahuje na personál OSN, keďže pridelenie tohto statusu platí medzi štátmi. OSN nie je štát, dodal Haq.

Etiópia vo štvrtok (30. 9.) oznámila, že vyhostí sedem vysokopostavených predstaviteľov OSN za „zasahovanie“ do svojich vnútorných záležitostí. Medzi vyhostenými sú miestni riaditelia Detského fondu OSN (UNICEF) a úradu OSN na koordináciu humanitárnych záležitostí. Na opustenie Etiópie dostali lehotu 72 hodín.

Guterres v reakcii na to povedal, že je týmto rozhodnutím „šokovaný“. Diplomatické zdroje uviedli, že v piatok sa v súvislosti so situáciou uskutoční za zatvorenými dverami mimoriadne zasadanie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet