Na hlavný obsah

Osobitný výbor navrhol trestné stíhanie bývalého Trumpovho poradcu

Žiada obvinenie Bannona z pohŕdania Kongresom.

Osobitný výbor navrhol trestné stíhanie bývalého Trumpovho poradcu
Na snímke Steve Bannon, exporadca bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Foto: TASR/AP

Osobitný výbor americkej Snemovne reprezentantov jednomyseľne odporučil začať trestné stíhanie voči bývalému poradcovi exprezidenta Donalda Trumpa Steveovi Bannonovi.

Výbor žiada, aby Bannon čelil obvineniu z pohŕdania Kongresom preto, že úplne ignoroval jeho predvolanie a nedostavil sa ako svedok v rámci vyšetrovania povolebných násilností zo 6. januára. Celá dolná komora Kongresu by o stíhaní Bannona mala hlasovať vo štvrtok (21. 10.), uviedla agentúra Reuters.

„Je hanebné, že nás pán Bannon dostal do tejto situácie. Jeho ‚nie‘ nebudeme považovať za odpoveď,“ povedal šéf výboru Bennie Thompson. Podľa neho má byť obvinenie z pohŕdania Kongresom varovaním aj pre ďalších svedkov, ktorí by rovnako ako Bannon svojím odmietnutím chceli demonštrovať svoju plnú lojalitu bývalému prezidentovi.

Trump tento týždeň podal na výbor žalobu, pretože podľa neho neopodstatnene a nelegálne žiada záznamy Bieleho domu z doby jeho prezidentovania. Svojich bývalých spolupracovníkov tiež inštruoval, aby pred výborom nevypovedali. Výbor minulý týždeň vypočul napríklad Jeffreyho Rosena, ktorý bol na konci Trumpovho mandátu úradujúcim ministrom spravodlivosti.

Neuposlúchnutie predvolania Kongresu je zločin, za ktorý v prípade odsúdenia hrozí až ročné väzenie. O začatí stíhania musí rozhodnúť ministerstvo spravodlivosti, ktoré sa však v minulosti podobnými prípadmi zaoberalo len zriedkavo. Televízia CNN pripomenula, že naposledy bol za podobnú vec niekto odsúdený pred zhruba 50 rokmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet