Na hlavný obsah

Ostrovný štát Palau sa stal rekordérom v zaočkovanosti proti covidu

Vakcínu dostalo viac ako 90 % obyvateľstva.

Ostrovný štát Palau sa stal rekordérom v zaočkovanosti proti covidu
Očkovanie proti koronavírusu. Foto: TASR/AP

Vyše 90-percentnú zaočkovanosť proti koronavírusu dosiahol malý ostrovný štát Palau ležiaci v Oceánii. Ako vyplýva z oficiálnych údajov zverejnených vo štvrtok (14. 10.), takmer 92 % tamojšej populácie už dostalo obe dávky vakcíny, informuje agentúra AFP.

Kompletne zaočkovaných je 16 152 ľudí z celkového počtu zhruba 17 651 obyvateľov, uvádza ministerstvo zdravotníctva. Medzinárodná federácia Červeného kríža a Červeného polmesiaca (IFRC) vo vyhlásení ocenila „pozoruhodné“ tempo vakcinácie, avšak upozornila, že miera zaočkovanosti v iných oblastiach južného Tichomoria je nevyrovnaná.

Palau, republika nachádzajúca sa približne 1 000 kilometrov východne od Filipín, sa môže podľa IFRC „uchádzať o prvenstvo na svete, čo sa týka miery zaočkovanosti proti ochoreniu COVID-19“. Išlo o jednu z mála krajín, ktorým sa podarilo zabrániť vlne nákazy tým, že aj napriek vysokým ekonomickým stratám, včas uzatvorila svoje hranice.

Ostrov nezaznamenal žiadny pozitívny prípad až do augusta, keď nákazu zaznamenali u dvoch ľudí, ktorí sa vrátili z ostrova Guam v severozápadnej časti Tichého oceánu. Hoci bolo odvtedy na hraniciach pozitívne testovaných niekoľko osôb, nedochádza tam ku komunitnému šíreniu vírusu.

V Európe udáva najvyššiu mieru zaočkovanosti Gibraltár s populáciou vyše 33 000. Podľa Our World in Data je tam plne zaočkovaných takmer 118 % ľudí. Toto neobvyklé číslo však zahŕňa i návštevníkov zo Španielska, ktorí sa tam dali zaočkovať, vysvetľuje AFP.

V Palau, kde sa očkuje vakcínami od spoločností Moderna a Pfizer/BioNTech, dostalo už tretiu dávku vyše 500 ľudí.

Šéfka kancelárie IFRC pre oblasť Tichomoria Katie Greenwoodová uviedla, že je „dôležité osláviť úspech, že mnohé tichomorské krajiny vrátane Palau, Fidži a Cookových ostrovov dosiahli vysokú mieru zaočkovanosti“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet