Na hlavný obsah

Ozbrojenci v Nigérii zaútočili na väznicu, oslobodili vyše 800 trestancov

Časť z nich sa už podarilo chytiť.

Ozbrojenci v Nigérii zaútočili na väznicu, oslobodili vyše 800 trestancov
Ilustračná snímka. Foto: The Guardian/AP

Ozbrojenci v nigérijskom štáte Oyo v piatok (22. 10.) večer zaútočili na väznicu a oslobodili vyše 800 trestancov. Podľa agentúry Reuters to v sobotu (23. 10.) oznámila väzenská služba. Dolapili podľa nej zatiaľ 262 väzňov, po ďalších 575 sa stále pátra.

Útočníci mali podľa väzenskej služby „sofistikované zbrane“ a po prestrelke s ostrahou odpálili múr do dvora väznice dynamitom.

Incident je už tretím tohtoročným prepadnutím väznice v najľudnatejšej africkej krajine, čo vzbudzuje vážne bezpečnostné obavy. V uplynulom roku sa terčom podobných útokov stali tiež iné bezpečnostné zariadenia vrátane policajných staníc.

Hovorca väznice Abonlogo uviedol, že útočníkov bolo veľa a že používali granáty. „Mnoho väzňov bolo po útoku znovu zatknutých a na dolapení ďalších sa pracuje,“ dodal. Na úteku je podľa sobotného oznámenia väzenskej služby stále 575 osôb. Vo väznici podľa vyhlásenia zostalo len 64 trestancov.

V mnohých častiach Nigérie operujú zločinecké skupiny. Pri útoku na väznicu v štáte Kogi v centrálnej Nigérii 13. septembra utieklo asi 240 trestancov. V apríli pri inom útoku na juhovýchode krajiny utieklo okolo 1 800 väzňov.

Väčšina z týchto útokov podľa britského denníka The Guardian spolu zrejme nesúvisí, hoci útočníci často používajú výbušniny. Niektorých z utečencov trestancov sa úradom podarilo opäť zatknúť, niekedy až v susedných štátoch, iní sa dokonca vrátili dobrovoľne.

V nigérijských väzniciach je asi 70 000 ľudí, podľa vládnych dát odsúdili zhruba len 20 000 z nich, píše The Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet