Na hlavný obsah

Pandémia ovzdušiu nepomohla tak, ako sa očakávalo

Koncentrácia oxidu uhličitého v ovzduší dosiahla novú rekordnú hodnotu.

Pandémia ovzdušiu nepomohla tak, ako sa očakávalo
Foto: TASR/AP

Vlaňajší pokles emisií sa výraznejšie nepremietol do koncentrácie skleníkových plynov v atmosfére. V pondelok (25. 10.) o tom informovala Svetová meteorologická organizácia (WMO).

Koncentrácia skleníkových plynov, napríklad oxidu uhličitého, tak rástla aj vlani a zostáva výrazne nad hodnotami predpriemyselnej éry, uviedla agentúra DPA.

V minulom roku sa svetové emisie skleníkových plynov znížili o 5,6 percent. Môže za to spomalenie svetového hospodárstva spôsobené pandémiou covidu-19. Jednoročný pokles emisií však mal podľa WMO len obmedzený vplyv na dlhodobú koncentráciu skleníkových plynov v atmosfére.

Napríklad koncentrácia oxidu uhličitého dosiahla novú rekordnú hodnotu. V minulom roku predstavovala 413,2 ppm (častíc na milión), v roku 2019 to bolo 410,7 ppm.

Za bezpečnú hranicu koncentrácie oxidu uhličitého vedci považujú 350 ppm. Podľa agentúry Reuters bol tento limit prekonaný už v roku 1988. Minuloročná hodnota predstavovala 149 percent úrovne predpriemyselnej éry.

Vedci považujú nadmerné emisie skleníkových plynov za jeden z dôvodov globálnej klimatickej zmeny. Podľa šéfa WMO Petteriho Taalasa musia štáty prijať prísnejšie opatrenia, aby obmedzili rast globálnej teploty o maximálne dva stupne v porovnaní s predpriemyselnou érou.

O opatreniach na ochranu životného prostredia budú zástupcovia svetových vlád rokovať na klimatickej konferencii OSN, ktorá sa začne v nedeľu (31. 10.) v Glasgowe.

Časť krajín bude zrejme v Škótsku presadzovať sprísnenie cieľa na obmedzenie rastu teploty o 1,5 stupňov v porovnaní s predpriemyselnou érou. V auguste Medzivládny panel pre klimatické zmeny (IPCC), ktorý pôsobí pod hlavičkou OSN, varoval, že takéto oteplenie je už neodvratné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet