Na hlavný obsah

Pandémia sa zďaleka nekončí. WHO vydala ďalšie odporúčania

Výbor WHO vyzval na ďalší výskum vakcín novej generácie.

Pandémia sa zďaleka nekončí. WHO vydala ďalšie odporúčania
Ind kráča okolo chodníka, na ktorom je nakreslená delta mutácia koronavírusu. Foto: TASR/AP

Kríza v súvislosti s ochorením COVID-19 sa ešte zďaleka nekončí, upozornil v utorok (26. 10.) krízový výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorý zároveň vyzval na výskum vakcín novej generácie v záujme dlhodobej kontroly pandémie. Informovala o tom agentúra AFP.

Devätnásťčlenný krízový výbor WHO sa schádza každé tri mesiace, aby diskutoval o pandémii koronavírusu a vydával odporúčania. „Kým sa prostredníctvom zvýšeného príjmu vakcín a liečby dosiahol pokrok, analýza súčasnej situácie a modely predpovedí naznačujú, že pandémia ešte zďaleka nekončí,“ uviedla WHO po utorkovej štvorhodinovej virtuálnej schôdzke.

Výbor WHO zároveň vyzval na ďalší výskum opakovane použiteľných rúšok a respirátorov, vakcín novej generácie, diagnostiky a liečby „v záujme dlhodobej kontroly pandémie“, píše AFP.

„Používanie rúšok, fyzický odstup, hygiena rúk a lepšie vetranie vnútorných priestorov zostávajú kľúčové v súvislosti s redukciou šírenia vírusu SARS-CoV-2,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Pretrvávajúca pandémia komplikuje ďalšie krízy

Pretrvávajúca pandémia podľa výboru ďalej komplikuje humanitárne krízy, masovú migráciu i ďalšie krízy, preto by mali jednotlivé štáty prehodnotiť svoju pripravenosť a plány odozvy, cituje zo stanoviska AFP.

WHO zároveň vyjadrila obavy ohľadom problémov Afriky pri boji proti pandémii vrátane prístupu k vakcínam, testom a liečbe, ako aj zhromažďovania a analýzy údajov na monitorovanie vývoja pandémie.

Organizácia súčasne vyzvala krajiny, aby uznali všetky vakcíny, ktoré WHO schválila na núdzové použitie.

Výbor Svetovej zdravotníckej organizácie 30. januára minulého roka prvýkrát vyhlásil v súvislosti s vírusom SARS-CoV-2 „stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu“ (PHEIC), čo je najvyšší stav ohrozenia, aký môže WHO vyhlásiť, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet