Na hlavný obsah

Pápež chce navštíviť Kanadu, ide mu zmierenie s pôvodnými obyvateľmi

Je nepravdepodobné, že pricestuje ešte tento rok.

Pápež chce navštíviť Kanadu, ide mu zmierenie s pôvodnými obyvateľmi
Na ilustračnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František súhlasil s návštevou Kanady s cieľom pomôcť prebiehajúcemu úsiliu o zmierenie s pôvodným obyvateľstvom po šokujúcich odhaleniach úlohy katolíckej cirkvi v zneužívaní a úmrtiach tisícov detí pôvodných obyvateľov krajiny v cirkevných internátnych školách, uviedol v stredu (27. 10.) Vatikán. Informovala o tom agentúra AP.

V krátkom vyhlásení Vatikánu sa uvádza, že Kanadská konferencia katolíckych biskupov pozvala pápeža na apoštolskú cestu do Kanady „aj v kontexte dlhého pastoračného procesu zmierenia s pôvodnými obyvateľmi“.

Pápež podľa Vatikánu naznačil „ochotu“ navštíviť Kanadu a dátum cesty sa ešte určí, píše AP. Vzhľadom na čas, ktorý si vyžaduje organizácia pápežskej návštevy v zámorí, je málo pravdepodobné, že pápež do Kanady odcestuje ešte tento rok.

Pred niekoľkými mesiacmi František súhlasil so stretnutím s pôvodnými obyvateľmi Kanady, ktorí prežili neslávne známe cirkevné internátne školy, kam boli deti posielané, aby sa asimilovali.

Pápežov súhlas so stretnutím, ktoré sa má uskutočniť v decembri, prišiel v čase výziev na pápežské ospravedlnenie za úlohu, ktorú v záležitosti zohrala katolícka cirkev, pripomína AP.

Od konca 19. storočia do 90. rokov minulého storočia bolo v školách v celej Kanade násilne zapísaných asi 150 000 detí z indiánskych kmeňov. Študenti v týchto školách trávili mesiace alebo roky izolovaní od svojich rodín a boli fyzicky a sexuálne zneužívaní riaditeľmi a učiteľmi, ktorí ich zbavovali pôvodnej kultúry a jazyka.

Predpokladá sa, že na choroby, podvýživu alebo zanedbávanie starostlivosti zomreli tisíce ľudí. Mnoho ďalších sa svojmu národu vzdialilo alebo odcudzilo. V súčasnosti sa tento prístup považuje za príčinu vysokého výskytu chudoby, alkoholizmu a domáceho násilia, ako aj vysokého počtu samovrážd v indiánskych komunitách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet