Na hlavný obsah

Pápež odsúdil útoky, ktoré sa odohrali v Nórsku, Británii a Afganistane

Páchateľov vyzval, aby "opustili cestu násilia."

Pápež odsúdil útoky, ktoré sa odohrali v Nórsku, Británii a Afganistane
Na snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež František počas nedeľňajšej (17. 10.) modlitby Anjel Pána odsúdil najnovšie útoky vo viacerých krajinách vrátane Nórska, Británie či Afganistanu. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Minulý týždeň došlo k viacerým útokom, napríklad v Nórsku, Afganistane či Anglicku, čo malo za následok mnoho mŕtvych a zranených,“ povedal počas pravidelnej modlitby na Námestí svätého Petra za prítomnosti veriacich.

Pápež uviedol, že sa modlí za rodiny a obete útokov a páchateľov vyzval, aby „opustili cestu násilia“, ktorá je „vždy stratou, porážkou pre všetkých“. „Pamätajme si, že násilie plodí násilie,“ povedal.

V stredu (13. 10.) zabil dánsky občan v Nórsku päť ľudí, keď útočil v uliciach mesta Kongsberg pomocou luku a šípov a inými zbraňami, pričom prenikol i do miestneho supermarketu a príbytkov obyvateľov.

Nórska polícia spočiatku vychádzala z toho, že motívom útoku bola islamistická ideológia. Vyšetrovatelia sa však aktuálne stále viac prikláňajú k tomu, že páchateľ zabíjal pod vplyvom svojho psychického ochorenia.

Počas piatkového (15. 10.) samovražedného útoku na šiitsku mešitu v afganskom meste Kandahár, ku ktorému sa prihlásila sunnitská džihádistická organizácia Islamský štát-Chorásán (IS-K), prišlo o život najmenej 47 ľudí a zranenia utrpelo 70 osôb.

V piatok došlo v meste Leigh-on-Sea východne od Londýna zase k útoku na britského konzervatívneho poslanca Davida Amessa, ktorého počas stretnutia s voličmi v miestnom kostole na smrť dobodal 25-ročný útočník. Toho polícia zatkla pre podozrenie z vraždy. Podľa polície išlo zrejme o teroristický čin, ktorý má súvislosť s islamským extrémizmom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet