Na hlavný obsah

Pápež pred klimatickým samitom: Budúce generácie potrebujú konkrétnu nádej

Konferencia sa začína v nedeľu, no bez pápežovej účasti.

Pápež pred klimatickým samitom: Budúce generácie potrebujú konkrétnu nádej
Na snímke pápež František máva zo svojho balkóna vo Vatikáne. Foto: SITA/AP

Pápež František pred začiatkom klimatickej konferencie COP26 v Glasgowe vyzval svetových politikov, aby našli účinné riešenia klimatickej zmeny. Pápež to povedal v príspevku, ktorý zaslal britskej stanici BBC, informovali tlačové agentúry.

Cieľom podľa neho je ponúknuť „konkrétnu nádej“ budúcim generáciám. František naopak varoval pred ochranárstvom a izolacionizmom.

„Politickí lídri, ktorí sa stretnú na konferencii COP26 v Glasgowe, čelia naliehavej výzve, aby našli účinné riešenia súčasnej klimatickej krízy a aby ponúkli konkrétnu nádej budúcim generáciám,“ povedal pápež.

Podľa neho sa však každý môže zapojiť do riešenia problémov, ktoré klimatická zmena spôsobuje. Politici potom musia preukázať, že majú víziu, že dokážu zmeny naplánovať a že ich dokážu rýchlym spôsobom vykonať. Opatrenia by podľa najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi mali byť „radikálne“.

Pápež považuje klimatickú zmenu za novú civilizačnú výzvu. Riešenie podľa neho vedie cez spoluzodpovednosť štátov na globálnej úrovni a „obnovenú solidaritu založenú na spravodlivosti“. František povedal, že neexistujú „prekážky, hranice či politické múry, za ktorými je možné sa schovať“.

V júli škótski biskupi oznámili, že pápež sa zúčastní na rokovaní klimatickej konferencie v Glasgowe, ktorá sa začína v nedeľu (31. 10.), ak mu to umožní zdravotný stav.

Na začiatku októbra však Vatikán spresnil, že pápež do Škótska neodcestuje. Vatikánsku delegáciu na konferencii povedie štátny tajomník a druhý najvyššie postavený muž vo Vatikáne kardinál Pietro Parolin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet