Na hlavný obsah

Parlament neodvolal ministra hospodárstva Sulíka

Návrh na jeho odvolanie podporilo len 50 poslancov.

Parlament neodvolal ministra hospodárstva Sulíka
Na snímke minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) v Národnej rade SR. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu 27. októbra na parlamentnej schôdzi neodvolali ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Ostáva tak vo funkcii šéfa rezortu.

Zo 136 prítomných poslancov za návrh na vyslovenie nedôvery hlasovalo 50 poslancov, proti ich bolo 84, jeden poslanec sa hlasovania zdržal a jeden nehlasoval. Na odvolanie ministra je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov všetkých poslancov, teda najmenej 76.

Návrh na odvolanie Sulíka z postu ministra podali opoziční poslanci zo strany Smer-SD. Tí hovoria, že minister svoju funkciu nezvláda najmä pre zvýšenie cien elektriny a plynu.

Pôvodne chceli pre odvolanie podať návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, avšak opozícia nedodala potrebný počet 30 hlasov.

Podľa opozície Sulík doteraz nepredstavil žiadne racionálne riešenie k tomu, že podnikateľské subjekty i domácnosti čaká enormné zdražovanie tepla, plynu a elektriny. Kritizujú ho aj za to, že nezvládol prípravu a otvorenie slovenského pavilónu na svetovej výstave EXPO 2020, čím spôsobil Slovensku „medzinárodnú blamáž“.

Sulík sa po výsledku hlasovania poďakoval koaličným partnerom za podporu. „Je to silný signál pre mňa a aj ľudsky mi to veľmi dobre padne. Vidieť, že ja i strana SaS máme v koalícii silnú podporu. Práve takéto kroky zotavujú koalíciu,“ dodal.

Argumenty predkladateľa Roberta Fica (Smer-SD) k jeho odvolaniu považuje Sulík za veľmi slabé. Zdôraznil, že rezort predložil už 15 opatrení k riešeniu situácie so zdražovaním energií a chystá aj ďalšie. „Robíme všetko pre to, aby ceny energií mali na domácnosť čo najmenší dopad,“ uviedol Sulík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko