Na hlavný obsah

Picassove diela sa vydražili za viac ako 100 miliónov dolárov

Predalo sa 9 obrazov a dva kusy keramiky.

Picassove diela sa vydražili za viac ako 100 miliónov dolárov
Obrazy svetoznámeho španielskeho maliara a sochára Pabla Picassa pred dražbou v hoteli Bellagio v Las Vegas. Foto: TASR/AP

Za takmer 110 miliónov dolárov (necelých 95 miliónov eur) sa v noci na nedeľu (24. 10.) vydražilo 11 diel španielskeho maliara Pabla Picassa, ktoré doteraz vystavovali v reštaurácii hotela v Las Vegas. Jeden z ponúkaných obrazov sa predal za viac ako 40 miliónov dolárov (takmer 34,5 milióna eur), informovala spravodajská spoločnosť BBC.

Dražba sa konala dva dni pred 140. výročím narodenia jedného z najväčších umelcov 20. storočia.

V ponuke bolo v sobotu večer miestneho času deväť Picassových obrazov a dva kusy keramiky reprezentujúce viac ako 50 rokov umelcovej tvorby. Diela zo zbierky spoločnosti MGM Resorts, ktorá prevádzkuje kasína a hotely, sa viac ako 20 rokov vystavovali v „Picassovej reštaurácii“ v hoteli Bellagio. Prevádzkovateľ sa ich teraz rozhodol predať s tým, že mu dražba pomôže zvýšiť rôznorodosť umeleckej zbierky.

Najdrahšou položkou sa stal obraz z roku 1938 s názvom Žena s červeno-oranžovou baretkou. Autor na ňom stvárnil svoju milenku a múzu Máriu-Thérèse Walterovú. Podľa BBC sa očakávalo, že by sa mohol predať za 20 až 30 miliónov dolárov, nakoniec dielo putuje za kupcom, ktorý ponúkol 40,5 milióna.

Necelých 25 miliónov dolárov (skoro 21,5 milióna eur) zaplatil nový majiteľ za takmer dva metre vysoký portrét Muž a dieťa z roku 1959. V ponuke bolo tiež Zátišie s košíkom ovocia a kvetmi, ktoré Picasso namaľoval v Paríži počas nacistickej okupácie. Predalo sa za 16,6 milióna dolárov (zhruba 14,3 milióna eur).

„Napriek skaze a útrapám druhej svetovej vojny priniesli roky medzi 1940 a 1944 jedno z Picassových najbohatších období,“ okomentovala vznik diela aukčná sieň Sotheby’s.

Obrazy boli doteraz súčasťou zbierky, ktorú pred viac ako 20 rokmi začal budovať kasínový magnát Steve Wynn, bývalý majiteľ hotela Bellagio a bývalý riaditeľ spoločnosti Wynn Resorts. Funkciu Wynn opustil po obvineniach zo sexuálneho obťažovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet