Na hlavný obsah

Planéte hrozí oteplenie o 2,7 stupňa Celzia, tvrdí OSN

Svet je podľa nej na ceste ku klimatickej katastrofe.

Planéte hrozí oteplenie o 2,7 stupňa Celzia, tvrdí OSN
Na ilustračnej snímke model planéty Zem zavesený na strope. Foto: TASR/AP

Súčasné záväzky na znižovanie emisií skleníkových plynov povedú k zvýšeniu teploty na Zemi o 2,7 stupňa Celzia do konca storočia, varuje vo svojej novej správe Organizácia Spojených národov (OSN).

Súčasné úsilie štátov je podľa nej úplne nedostatočné a svet je naďalej na ceste ku klimatickej katastrofe. Varovania od svetových štátnikov i organizácií sú čoraz častejšie s blížiacou sa konferenciou OSN o klíme COP26, ktorá sa začína v nedeľu (31. 10.) v škótskom Glasgowe.

Z parížskej klimatickej konferencie v roku 2015 vzišla dohoda o globálnej snahe udržať otepľovanie klímy výrazne pod dvoma stupňami Celzia v porovnaní s predindustriálnou érou, ideálne potom pod hranicou 1,5 stupňa.

O šesť rokov neskôr sa predstavitelia krajín z celého sveta chystajú rokovať o spoločnom postupe proti zmene klímy v najväčšom meste Škótska, a to od nedele do 12. novembra.

„Ak v nasledujúcom desaťročí nedôjde k významnému zníženiu emisií, navždy stratíme možnosť dosiahnuť oteplenie o 1, 5 stupňa. Stále sme na ceste ku klimatickej katastrofe,“ povedal generálny tajomník OSN António Guterres.

„Je absolútne nevyhnutné, aby ešte pred Glasgow alebo na mieste všetky krajiny skupiny G20 preukázali, že sú schopné hranicu 1, 5 stupňa dodržať,“ dodal.

Výročná správa Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) meria rozdiel medzi očakávanými emisiami a tými, ktoré zodpovedajú záväzkom z Parížskej dohody.

Ak by sa emisie skleníkových plynov dostávali do atmosféry rovnakým tempom, ako je to teraz, planéta by sa do konca storočia oteplila o 2,7 stupňa Celzia. To je síce lepšie, ako predpovedal UNEP vo svojej správe spred roka, ale stále je to nedostatočné.

Na obmedzenie otepľovania na 1,5 stupňa Celzia by bolo potrebné znížiť súčasné emisie do roku 2030 o celých 55 %, vypočítal UNEP. Ak sa v nasledujúcom desaťročí znížia o 30 %, udržal by sa nárast teploty pod hranicou dvoch stupňov Celzia.

„Zmena klímy už nie je problémom budúcnosti. Problém je to práve teraz,“ uviedla riaditeľka UNEP Inger Andersenová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet