Na hlavný obsah

Po kalamite premnoženie lykožrúta? Lesníci nemôžu zakročiť, nemajú súhlas ochranárov

Tí sa premnoženia lykožrúta neboja.

Lesníci sa obávajú premnoženia lykožrúta pri Čiernom Váhu v Nízkych Tatrách. Časť spadnutých stromov po silnej júlovej víchrici nemôžu spracovať. Nemajú na to súhlas ochranárov.

Podľa lesníkov by mohol lykožrút napadnúť okolité zdravé lesy. Ochranári im odkazujú, že tam, kde sa neťaží, je lykožrútov menej.

Júlová víchrica zvalila v Lesnej správe Čierny Váh približne toľko dreva, koľko tam každý rok vyťažia – 50 000 kubických metrov. Viac ako štvrtinu z toho však musia nechať na zemi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

,,Do tých kmeňov naletí podkôrny hmyz, prevažne lykožrút smrekový, ktorý sa tam rozmnoží omnoho ľahšie, ako by sa rozmnožil v živých porastoch. A následne vyletí do okolia,“ vysvetlil Martin Schwarz, výskumný pracovník Národného lesníckeho centra Zvolen.

,,Je to ohrozenie okolitých porastov. A teraz na Liptove chcete byť totálne bez lesa alebo ho mať suchý, ako je vo Vysokých Tatrách?“ pýta sa predseda Slovenskej lesníckej komory Milan Dolňan.

Ochranári sa premnoženia lykožrúta neboja. Spracovať kalamitu nechcú dovoliť na miestach, kde plánujú rezervácie pre ohrozeného hlucháňa hôrneho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko