Na hlavný obsah

Po nahrávkach z chaty je zmena paragrafu 363 ešte dôležitejšia, myslí si Vetrák

Šutaj Eštok označil odpočúvania za zločin proti demokracii.

Matúš Šutaj Eštok a Milan Vetrák
Na snímke poslanci Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) a Milan Vetrák (OĽANO) v diskusnej relácii O 5 minút 12 na Jednotke.Foto: RTVS
Foto: RTVS

„Ľudia majú právo poznať pravdu, niekedy dochádza k jej odhaleniu neštandardným spôsobom.“ Vyhlásil to v nedeľu (31. 10.) poslanec za OĽANO a predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák v relácii O 5 minút 12 na Jednotke smerom k medializovaným nahrávkam z poľovníckej chaty.

Podľa Vetráka sa ukázalo, že „Fico a Kaliňák klamali“, keď popierali stretnutia a kontakty s obvinenými či údajnými hlavami organizovaných skupín. „Viaceré odpovede, ktoré si ľudia doteraz len mysleli, sa odhalili práve stretnutím na poľovníckej chate,“ uviedol.

Opozícia hovorí o rozklade právneho štátu

Opozičný Smer sa bráni, že nahrávky z chaty získala polícia nelegálnym spôsobom. S týmto tvrdením sa stotožnil aj generálny manažér Hlasu-SD a poslanec Matúš Šutaj Eštok.

„Ide o totálny rozklad právneho štátu a ide o osobnú politickú pomstu, ktorú predstavujú (šéf OĽANO Igor) Matovič a (špeciálny prokurátor Daniel) Lipšic. Je nepredstaviteľné, že v 21. storočí sa v demokratickej krajine zneužila polícia na odpočúvanie jedného z lídrov opozície,“ poznamenal.

K obsahu diskusií sa vyjadriť nechcel. Podľa neho ide o rozhovory súkromných osôb, ktoré vypovedajú o tom, v akom stave sa nachádza spoločnosť. Neverí ani zdôvodneniu, že súd schválil odpočúvanie pre pytliactvo.

„Ak zistili, že k pytliactvu nedochádza a stretáva sa tam opozičný poslanec s ľuďmi, prečo nezastavili odpočúvanie?“ pýta sa Eštok, ktorý to označil za „zločin proti demokracii“.

Vetrák odmietol, že by išlo o sledovanie opozície. „Nikomu ani nenapadlo, že na bezvýznamnej poľovníckej chate sa zrazu stretnú títo páni. Súd to zatiaľ preskúmal tak, že to bolo zákonné. Nemám dôvod nedôverovať príslušnému súdu,“ skonštatoval s tým, že ak sa preukáže nelegálnosť, bude sa na to pýtať kompetentných.

Príprava na trestný čin?

Rozumie, že opozícia nechce hovoriť o obsahu nahrávok. Podľa neho došlo k odhaleniu viacerých pochybení či morálnych a zákonných poklesov. „Dochádzalo k príprave na trestný čin – hovorilo sa o fyzickej likvidácii Lipšica, nikto sa proti tomu neohradil,“ povedal.

Podľa neho tiež z etického hľadiska stačí, že Fico „podvádza a klame a dáva zlý príklad verejnosti“. „Priznal sa, že prekonal covid a pri návrate zo zahraničia falšoval potvrdenie, že covid nemal. Už len toto by stačilo, aby sa vzdal mandátu poslanca. Tiež sa obáva, že by mal preukazovať pôvod majetku, preto ani nešiel na políciu, keď prišiel o 50 000 eur a mince,“ uviedol.

Dodal, že ak z rozhovorov vyplývajú veci, ktoré sú prípravou na trestný čin alebo porušením zákona či spáchaním priestupku, je dôležité, aby sa prešetrovali. Šutaj Eštok sa v tejto súvislosti pýta, „kde je verejný záujem v tom zverejňovať súkromné rozhovory osôb, ktoré nehovoria o ničom?“

„Kde bol verejný záujem vás a médií, keď sme tu mali nahrávky tzv. čurillovskej mafie, ako ich nazval (šéf Sme rodina a parlamentu) Boris Kollár? Keď si vyšetrovatelia vymýšľali, ako a koho dostanú do basy a aký trestný čin komu prišijú,“ poznamenal.

Zmena paragrafu 363 je stále v hre

Vetrák smerom k rozhovorom tiež doplnil, že na nahrávke zaznelo, že sporný paragraf 363 Trestného poriadku slúži na oslobodzovanie zločincov. Šéf ústavnoprávneho výboru priznal, že jeho oklieštenie je stále v hre, a to najmä po zverejnení videa.

„Dovolím si tvrdiť, že terajšie stanovisko Sme rodina je neobhájiteľné – aby sme ponechali paragraf 363 v jeho súčasnej podobe. Myslím si, že aj bez ohľadu na to, aký bude definitívny postoj hnutia k paragrafu 363, väčšina parlamentu ho zmení spôsobom, ktorý sa približuje k demokratickému štandardu iných krajín,“ vysvetlil.

Podľa Šutaja Eštoka je paragraf 363 štandardný nástroj, ktorý má k dispozícii generálny prokurátor. „Ak mu tento nástroj odoberiete, potom aj zrušte generálnu prokuratúru,“ reagoval.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko