Na hlavný obsah

Po takmer 60 rokoch objavili vrak legendárnej lode USS Bear

Oznámili to americké úrady.

Po takmer 60 rokoch od jej potopenia sa podarilo objaviť vrak legendárnej americkej lode USS Bear, ktorá slúžila v oboch svetových vojnách. Tento týždeň o tom podľa spravodajských portálov CBS a The Guardian informovali americká pobrežná stráž a Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA).

Plavidlo poháňané parou a plachtami zostrojili v lodenici škótskeho mesta Dundee v roku 1874 a Spojené štáty ho zakúpili o desať rokov neskôr. Po štyri desaťročia potom hliadkovalo v nehostinných vodách Severného ľadového oceánu, kde sa zúčastňovalo pátracích a záchranných operácií alebo zaznamenávalo geologické a astronomické informácie, opísal The Guardian.

Záchranné operácie

„Počas svojej 40-ročnej kariéry pri Aljaške vykonalo toto plavidlo v Arktíde niektoré z najodvážnejších a najúspešnejších záchranných akcií v histórii,“ uviedol historik americkej pobrežnej stráže William Thiesen.

„A keď podvyživení pôvodní obyvatelia potrebovali jedlo, Bear ho priviezol. Keď uviaznutí veľrybári potrebovali pomoc, Bear ich zachránil. Keď sa pred 100 rokmi tisíce obyvateľov Aljašky nakazili počas pandémie španielskou chrípkou, Bear priviezol lekárov a lieky,“ opísal Thiesen.

Prvý kapitán čiernej pleti

Bear sa preslávil okrem iného aj tým, že mu v rokoch 1886 až 1895 velil kapitán Michael Healy, ktorý bol synom plantážnika v štáte Georgia a otrokyne. „Bol tak prvým človekom afroamerického pôvodu, ktorý velil plavidlu americkej vlády,“ poznamenal NOAA.

Loď rovnako slúžila v oboch svetových vojnách. V tej druhej hliadkovala vo vodách okolo Grónska a pomohla zajať špionážne plavidlo nacistického Nemecka, pripomína server Independent.

Bear objavili po takmer 60 rokoch od potopenia

V roku 1944 námorníctvo vyradilo plavidlo zo služby, neskôr ho predalo a zostalo opustené v kanadskej provincii Nové Škótsko. V 60. rokoch minulého storočia ho kúpil podnikateľ, ktorý z neho chcel vytvoriť plávajúcu reštauráciu v americkej Philadelphii. Pri presune do tohto mesta sa však v roku 1963 loď potopila.

V roku 2019 sa podľa The Guardian približne 140 kilometrov južne od kanadského ostrova Cape Sable podarilo lokalizovať plavidlo, o ktorom si jeho objavitelia mysleli, že by mohlo byť touto preslávenou loďou. Až tento rok v auguste však tím odborníkov dospel na základe dôkazov k záveru, že je „dostatočne isté“, že tento vrak je skutočne Bear, oznámili teraz americká pobrežná stráž a NOAA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet