Na hlavný obsah

Po útoku na severe Nigérie zomrelo najmenej 30 ľudí

Útočníci terorizovali obyvateľov v štáte Sokoto od nedele večer.

Po útoku na severe Nigérie zomrelo najmenej 30 ľudí
Na archívnej snímke dostrieľané auto v nigérijskom meste Maiduguri po útoku z februára. Foto: TASR/AP

Neznámi ozbrojenci v severonigérijskom štáte Sokoto zabili najmenej 30 ľudí. Podľa agentúry Reuters to v pondelok (18. 10.) oznámila kancelária miestneho guvernéra.

Streľba sa začala na trhovisku v meste Goronyo v nedeľu (17. 10.) večer a pokračovala do pondelkového rána, uviedol vo vyhlásení guvernér Aminu Waziri Tambuwal.

Miestny obyvateľ a obchodník Iliyasu Abba agentúre Reuters oznámil, že v márnici vo všeobecnej nemocnici v Goronyu je 60 tiel. Ďalším ľuďom sa podľa zdroja podarilo pred strelcami ujsť, ale utrpeli zranenia.

„Ozbrojenci vtrhli na trh, keďže tam bolo veľa zákazníkov a obchodníkov,“ povedal. Útočníci podľa neho najprv trh obkľúčili a potom začali strieľať do všetkých smerov. Ozbrojenci podľa Abbyho tiež najprv premohli políciu, ktorá sa pokúsila ich zastaviť. Hovorca polície na žiadosť o komentár nereagoval.

Miestny guvernér vo vyhlásení požiadal, aby boli do oblasti vyslané armádne posily.

V uplynulom roku ozbrojenci v severozápadnej Nigérii zabili mnoho ľudí a stovky ďalších uniesli s cieľom získať výkupné. Nigérijská vláda sa súčasnú bezpečnostnú krízu snaží vyriešiť vojenskými operáciami, posilnením policajných hliadok i vypínaním mobilných a internetových služieb.

Začiatkom septembra úrady prerušili mobilné a internetové služby v celom štáte Zamfara, neskôr tiež v častiach štátov Katsina, Sokoto a Kaduna. V regióne sa tiež zintenzívnili vojenské operácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet