Na hlavný obsah

Počet detských covidových pacientov stúpa, niektorí končia aj v nemocniciach

Odborníčka odporúča využiť samotesty.

Počet detských covidových pacientov stúpa, niektorí končia aj v nemocniciach
Deti v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach. Foto: TASR

Tretia vlna pandémie zasahuje deti viac ako tie predošlé. Len za september sa ich nakazilo viac ako 5 500. Plnia sa ambulancie a vyšší výskyt zaznamenali aj detské nemocnice.

Podľa odborníkov si rodičia môžu mýliť symptómy s tými chrípkovými. Školopovinné deti preto odporúčajú testovať aspoň dvakrát do týždňa.

Príznaky choroby

Zvýšená teplota, únava, mokrý produktívny kašeľ, ale aj apatia či dokonca vypadávanie vlasov. To sú príznaky, ktoré môžu u dieťaťa značiť nákazu koronavírusom. Kým v druhej vlne tvorili deti 11 % z celkového počtu infikovaných, v tej súčasnej tvoria 26 %.

„Podieľať sa na tom môže fakt, že kým v druhej vlne boli školy dlhé časové úseky zatvorené, v tretej vlne funguje prezenčná výučba na všetkých školách,“ skonštatoval pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko Marek Eliáš z komunikačného odboru Úradu verejného zdravotníctva.

Najviac prípadov na juhu a východe

Nárast detských covidových pacientov pociťujú už aj pediatri. Vážnejšie prípady končia v nemocniciach. Univerzitná nemocnica v Bratislave hospitalizovala od 1. septembra 10 detí, v Žiline sa dokonca vyskytli prípady detských pacientov mladších ako jeden rok.

Najväčší nárast pociťuje juh a východ Slovenska. „Na začiatku tretej vlny bolo v košickej nemocnici hospitalizovaných 13 detských pacientov s pozitívnym testom na covid. Prichádzali s teplotou, zreteľnými kŕčmi a bolesťami brucha a hlavy,“ ozrejmila hovorkyňa Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach Jana Holubčíková.

Pri nekomplikovanom priebehu zvyknú lekári deťom dávať lieky na zníženie horúčky, tlmenie kašľa a vitamíny. V závažnejších prípadoch aj kortikoidy. Dôležitý je dostatočný pitný režim a oddych.

Treba využiť samotesty

Čo sa týka školopovinných detí, pediatrička Elena Prokopová odporúča využiť samotesty, ktoré rodičom poskytli školy. „Naozaj má význam to pravidelné testovanie dvakrát do týždňa. Ideálne v pondelok ráno pred školou a vo štvrtok ráno pred školou,“ povedala.

V prípade, ak má dieťa príznaky ochorenia, na antigenový test by sa nespoliehala. Ideálne je objednať sa na PCR, ktorý je v takomto prípade zadarmo.

Tvrdí, že premoreniu u detí sa vraj nevyhneme. Dodala však, že v porovnaní s dospelými majú deti nastavenú imunitu pred vírusmi lepšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko