Na hlavný obsah

Počty infikovaných v Pobaltí lámu rekordy aj napriek prísnym opatreniam

V Lotyšsku platí do polovice novembra lockdown.

Počty infikovaných v Pobaltí lámu rekordy aj napriek prísnym opatreniam
Na ilustračnej snímke protest Litovčanov proti očkovaniu a vládnym opatreniam. Foto: TASR/AP

V pobaltských štátoch pokračuje masívne šírenie koronavírusu napriek prísnym protipandemickým opatreniam. V Lotyšsku aj Estónsku zaznamenali za predchádzajúci deň najvyššie počty novoinfikovaných od začiatku pandémie. V Lotyšsku to bolo približne 3 200 prípadov a v Estónsku niečo cez 2 000 prípadov, informovala v stredu (27. 10.) agentúra DPA.

Počas uplynulých dvoch týždňov zaregistrovali v Lotyšsku 1 737 prípadov na 100 000 obyvateľov, v Estónsku 1 408 a v Litve 1 365 prípadov. Tieto čísla sú v súčasnosti najvyššie v Európe, uvádza Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

V Lotyšsku platí do polovice novembra lockdown s výraznými obmedzeniami bežného života a s nočným zákazom vychádzania. V Estónsku platí vo viacerých oblastiach od začiatku tohto týždňa povinnosť preukazovať sa očkovaním alebo prekonaním ochorenia COVID-19, pričom sprísnili aj režim nosenia rúšok.

Lotyšsko v súvislosti s rastúcim počtom pacientov v nemocniciach požiadalo o medzinárodnú pomoc. DPA píše, že príčinou prudkého šírenia vírusu je nízka zaočkovanosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet