Na hlavný obsah

Podľa Krúpu minister vnútra nemal zodpovednosť za policajného prezidenta

Takáč a Šutaj Eštok kritizujú návrat obvinených vyšetrovateľov do služby.

Podľa Krúpu minister vnútra nemal zodpovednosť za policajného prezidenta
Ilustračná snímka

Slovensko podľa predsedu brannobezpečnostného výboru Národnej rady (NR) SR Juraja Krúpu (OĽANO) potrebuje zmeny v Policajnom zbore. Krúpa očakáva, že výsledky jeho reformy sa prejavia skôr ako zmeny vo vedení zboru.

„V situácii, ktorá nastala, sme sa rozhodli konať razantne a myslíme si, že je to najlepší spôsob, ako čo najlepšie vyriešiť situáciu,“ uviedol k personálnym zmenám v polícii v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Uznesenie o obvinení vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorých policajný prezident Štefan Hamran od pondelka (11. 10.) vrátil do služby, považuje Krúpa za „spleť sprostostí, ktoré nenadväzujú na seba.“

„Policajný prezident Hamran nazval obvinených vyšetrovateľov našimi chlapcami. Tí naši chlapci sú stále obvinení z obzvlášť závažných zločinov marenia spravodlivosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa, pretože v kancelárii vyfabrikovali dôkazy a snažili sa ľudí iba tak dostať do väzenia“ reagoval poslanec NR SR Matúš Šutaj Eštok z mimoparlamentného Hlasu-SD a kritizoval, že sa vyšetrovatelia vracajú do služby.

Podpredseda Smeru-SD Richard Takáč hovorí o „totálnom rozklade sociálneho a právneho štátu.“ „Hamran ako dočasný prezident Policajného zboru ide robiť totálne čistky,“ skritizoval policajného prezidenta.

Krúpa pripomenul, že personálne zmeny vo veľkom rozsahu vo vedení zboru robil aj exminister vnútra za Smer-SD Robert Kaliňák.

Krúpa: Minister vnútra nemal zodpovednosť za policajného prezidenta

„My tu máme naozaj situáciu, že minister nemal zodpovednosť za policajného prezidenta,“ uviedol Krúpa. Jedným z jeho argumentov pre to, aby si minister vnútra mohol vybrať šéfa Policajného zboru, je situácia, keď by minister chcel odvolať obvineného policajného prezidenta, no brannobezpečnostný výbor ho odmietne odvolať.

„Si pamätám terajšiu koalíciu, vtedajšiu opozíciu, tretí sektor, mimovládne organizácie, ktoré kričali po námestiach, v médiách, všade, ako treba odpolitizovať voľbu policajného prezidenta, že to musí byť transparentné výberové konanie,“ povedal Takáč. Podľa neho sa toto všetko zrealizovalo a terajšia vláda to ide meniť.

Dostál: Opozícia robila všetko preto, aby zaočkovanosť nerástla

Slovensko má jedno z najnižších percent zaočkovanosti proti koronavírusu v rámci krajín Európskej únie. Podľa poslanca NR SR Ondreja Dostála (SaS) má na tom časť zodpovednosti aj opozícia.

„To je úplne jasné, oni nielenže nič nespravili preto, aby sa zvýšila zaočkovanosť, oni aktívne, z politicky účelových dôvodov robili všetko pre to, aby zaočkovanosť bola čo najnižšia,“ uviedol s tým, že ide o unikát vo vyspelom svete, aby sa „opozícia takto nezodpovedne postavila k očkovaniu.“

Ku kritike opozície sa pridal aj Krúpa. „Koho voliči teraz ležia na JISkách?“ spýtal sa a dodal, že ide o ľudí, ktorí „naleteli populistickej politike opozície.“

„Smer je za dobrovoľné očkovanie,“ poznamenal Takáč a pozval ľudí, „ktorí nesúhlasia s touto vládnou koalíciou“, aby prišli na protest, ktorý bude 17. 10. v Rimavskej Sobote.

„Zodpovednosť nesie táto vláda,“ skonštatoval Šutaj Eštok. „Čo sa týka strany Hlas, páni poslanci, viac ako 70 percent voličov Hlasu je zaočkovaných,“ pripomenul.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko