Na hlavný obsah

Podľa Viskupiča si politici musia vstúpiť do svedomia. Kamenický: Vulgarizáciu spoločnosti začal Matovič

Slovensko sa musí posunúť do postcovidovej doby, tvrdí Viskupič.

Marián Viskupič a Ladislav Kamenický
Na snímke poslanci NR SR Marián Viskupič a Ladislav Kamenický v relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko.Foto: RTVS
Foto: RTVS

Správa o stave republiky od prezidentky SR Zuzany Čaputovej bola vyvážená a pokrývala veľa oblastí. V relácii Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko to uviedol poslanec a predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

Vulgárne debaty a rozdelená spoločnosť

Súhlasí s názorom hlavy štátu, že spoločnosť je polarizovaná a že úroveň politických debát „klesla na úroveň, kde nikdy nebola“. Podľa Viskupiča si všetci politici v koalícii musia vstúpiť do svedomia. „Je to na každom z nás. Každý sa musíme pozrieť na seba a svoj spôsob vyjadrovania. Chceme byť slušná krajina a chceme, aby sme našli spôsob, ako prestať byť takto rozdelení,“ skonštatoval.

Ukázal aj smerom k opozícii a dodal, že „na vulgárnu debatu treba dvoch.“ Opozičný poslanec za Smer-SD a podpredseda spomenutého výboru Ladislav Kamenický k tomuto podotkol, že „vulgarizáciu spoločnosti začal robiť (súčasný minister financií) Igor Matovič (OĽANO)“.

Za rozdelenie spoločnosti je podľa neho zodpovedná aj prezidentka. Kritizoval, že v prejave sa „postavila na stranu koalície“ a nepovedala, kto nesie zodpovednosť za súčasný stav v krajine. „Nespomenula, v akom hroznom stave máme verejné financie. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť aj Európska komisia upozorňujú, že do roku 2040 môžeme mať 100-percentný nárast dlhu.“ povedal.

Strach a hnev v spoločnosti, ktorý spomínala Čaputová, podľa neho v krajine nie je pre koronakrízu, ale pre kroky „nekompetentnej vlády“. „Opozícia nie je tá, ktorá rozdúchava problémy,“ doplnil.

Viskupič hovorí o postcovidovej dobe

Dotkol sa aj témy očkovania. Povedal, že o ľuďoch, ktorí ho odmietnu, sa hovorí ako o „ľuďoch druhej kategórie“ či „dezoláztoch“. Tiež si myslí, že pri očkovaní detí od 5 rokov či vakcinácii treťou dávkou sa ide do „extrémov“.

Poukázal pri tom aj na fakt, že jeho oponent v diskusii Viskupič nie je zaočkovaný. Poslanec za liberálov k tejto téme uviedol, že štát by mal robiť všetko pre to, aby ľudia mali možnosť dať sa zaočkovať. „Treba ale rešpektovať, ak sa človek rozhodne inak. Nemal by byť dehonestovaný,“ vyhlásil.

Myslí si, že je potrebné posunúť sa do „postcovidovej doby so všetkým rešpektom a zmysluplnými opatreniami“. „Nemôžeme mať covid ako to, okolo čoho sa točí celý svet. Hlavným problémom bude ekonomika. Vidíme infláciu či rast cien komodít. Toto sú reálne problémy, ktorým musíme venovať maximum energie,“ podčiarkol Viskupič.

Ceny energií štát reguluje

Čo sa týka nárastu cien energií, v koalícii je podľa poslanca za SaS dohoda zhruba na 400 miliónoch eurách, ktoré použijú na sploštenie ich nárastu. Vypočítal, že ceny energií sa len vrátia na úroveň z roku 2020.

Pri opatreniach na zredukovanie ich cien spomenul napríklad neplatenie do Národného jadrového fondu najbližšie dva roky, šetrenie na tarife prevádzkového systému či posunutie platieb za solárne elektrárne, čo sa rozpočítalo na 20 rokov namiesto 15. „Vďaka tomu sa ušetrilo 60 miliónov za rok,“ spresnil.

Kamenický kritizoval, že táto téma „je na stole už dva mesiace“ a diskusiu o nej musela iniciovať opozícia cez mimoriadnu schôdzu. Aj z tej podľa neho minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) „utiekol“. Doplnil, že k ozdravovaniu verejných financií by mali pomáhať aj banky, preto chce Smer znovu zaviesť bankový odvod.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko