Na hlavný obsah

Podpora židovstva v Európe. Komisia predstavila stratégiu pre boj proti antisemitizmu

Predsudky tohto typu sú nezlučiteľné s hodnotami EÚ.

Podpora židovstva v Európe. Komisia predstavila stratégiu pre boj proti antisemitizmu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) v utorok (5. 10.) predstavila svoju historicky prvú stratégiu EÚ pre boj proti antisemitizmu a na podporu života židovských komunít, ktorá sa bude uplatňovať v období 2021 – 2030.

Stratégia obsahuje opatrenia, ktoré majú okrem iného zintenzívniť spoluprácu s online platformami pri potláčaní všetkých foriem antisemitizmu na internete, zlepšiť ochranu bohoslužobných miest, zriadiť európske výskumné centrum zamerané na súčasný antisemitizmus či vytvoriť sieť lokalít, na ktorých boli páchané zločiny holokaustu.

Dokument, prijatý v období, keď je antisemitizmus na vzostupe v Európe i mimo nej, má byť tiež vyjadrením toho, že predsudky tohto druhu sú nezlučiteľné s hodnotami EÚ.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla, že EÚ sa zaväzuje podporovať židovstvo v Európe v celej jeho rozmanitosti. „Chceme, aby židovský život opäť prekvital v samom jadre našich komunít… Európa môže prosperovať, len ak sa jej židovské komunity budú cítiť bezpečne a tiež prosperovať,“ uviedla v správe pre médiá.

Komisia okrem iného podnikne kroky na zachovanie židovského dedičstva a zvýšenie informovanosti o židovskom živote, kultúre a tradíciách. Bude tiež spolupracovať s IT spoločnosťami s cieľom zabrániť nezákonnému zobrazovaniu a online predaju nacistických symbolov, memorabílií a literatúry. EK podporí aj vytváranie kontranaratívov proti antisemitskému obsahu na internete.

Únia zároveň využije všetky dostupné nástroje na presvedčenie partnerských krajín vo svojom susedstve aj mimo neho, aby bojovali proti antisemitizmu. EÚ tiež posilní svoju spoluprácu s Izraelom a bude podporovať obnovu židovského dedičstva po celom svete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet